În raportul privind siguranța și securitatea internă se arată că există cel puțin trei amenințări emergente care prezintă motive de îngrijorare deosebită. În primul rând, internetul, acum o parte integrantă și indispensabilă din viața noastră de zi cu zi, devine un mijlocitor online pentru o gamă largă de activități infracționale și un vehicul pentru propaganda teroristă.
În al doilea rând, actuala criză economică are ca efect și faptul că autoritățile publice dispun de mai puține resurse pentru a combate amenințările la adresa securității interne.
În al treilea rând, evoluțiile recente produse în vecinătatea UE, inclusiv evoluțiile democratice extrem de pozitive ale primăverii arabe, au determinat deplasări considerabile de populație. Acest fapt exercită, la rândul său, presiuni asupra frontierei externe a UE și, în unele cazuri, creează condiții pentru creșterea activității infracționale.
Astăzi, Comisia Europeană a publicat primul raport privind strategia de securitate internă lansată anul trecut, în care sunt prezentate problemele ce necesită mai multă atenție și în care sunt evaluate progresele înregistrate.
„Atacurile din Norvegia de la începutul acestui an au arătat foarte clar că societățile noastre se confruntă cu amenințări din ce în ce mai mari, în amploare și complexitate, la adresa securității. Niciun stat membru nu poate face față acestor amenințări de unul singur; trebuie să lucrăm împreună pentru a ne îndeplini obiectivele în materie de securitate și pentru a reacționa în mod eficace la preocupările exprimate de cetățenii europeni cu privire la securitatea lor”, a declarat Cecilia Malmström, comisarul european pentru afaceri interne.