Primele şedinţe din luna aprilie au adus câştiguri investitorilor în pieţele globale de acţiuni, dar valorile tranzacţionate se menţin sub cele medii.

Şi piaţa de la Bucureşti a reuşit să evolueze ascendent săptămâna trecută, după ce, în partea finală a lunii martie, a înregistrat o evoluţie de consolidare. Aprecierile indicilor au fost însă destul de modeste. Dacă primele patru şedinţe ale săptămânii analizate au adus creşteri de peste 4 procente pentru principalii indici din pieţele americane, în pieţele asiatice, Nikkei 225 din Japonia şi Hang Seng de la Hong Kong au câştigat peste 4%, iar în pieţele europene consacrate s-au înregistrat creşteri de 4,6% în Franţa, 3,5% la Londra şi 2,7% în Germania. La Bucureşti, BET a crescut cu 2,2%, iar BET FI a scăzut cu 0,02%.

Avem aceeaşi evoluţie nehotărâtă în care investitorii reacţionează la ştirile negative din plan extern, în timp ce informaţiile pozitive legate de companiile româneşti nu sunt luate în considerare. Am văzut cum informaţiile legate de vânzarea Asiban către grupul francez Groupama nu au avut nicio influenţă asupra acţiunilor listate. Beneficiarii acestei tranzacţii sunt acţionarii BCR, BRD, CEC şi Banca Transilvania.

Vineri, şedinţa a fost ceva mai animată, cumpărătorii fiind mai agresivi, dar lichiditatea tranzacţiilor s-a menţinut redusă. Indicele BET FI a urcat vineri cu 2,06%, stabilind, practic, aprecierea săptămânală, care a fost de 2,04%. Indicele principal, BET, a evoluat ceva mai bine, cu o creştere săptămânală de 3,15%, fiind influenţat favorabil de companiile cele mai afectate în ultimele săptămâni.

Impact a continuat să recupereze din scăderile importante din ultimele luni, cu o creştere săptămânală a cursului de peste 10%. Ultima tranzacţie s-a încheiat la 0,236 lei, după ce în partea finală a lunii trecute se înregistrau tranzacţii şi la 0,185 lei. Şi companiile din domeniul farmaceutic au adus câştiguri: +7,6% în cazul Biofarm şi +6,7% în cazul Antibiotice.

Dacă săptămâna trecută spuneam că acţiunile BRD Groupe Société Générale se aflau la prima rezistentă de la 20,3 lei, aceasta nu a ţinut decât în primele două şedinţe din săptămâna analizată. După ce miercuri a fost depăşit acest prag, acţiunile BRD au înregistrat creşteri până la un maxim de 21,8 lei, investitorii fiind răsplătiţi cu un randament săptămânal de aproape 7%. Este probabil ca nivelul amintit anterior să devină suport, atenţia fiind orientată acum spre comportamentul acţiunii în jurul preţului de 22 de lei. Tot în domeniul bancar, acţiunile Banca Transilvania au câştigat 2%, iar cele emise de Banca Carpatica au crescut cu aproape 5%.
În domeniul petrolier, Petrom a câştigat 1,45%, până la 0,4210 lei, iar Rompetrol Rafinare a încheiat la acelaşi nivel de 0,076 lei. Creşteri am avut şi pentru cele două companii de utilităţi. Transelectrica a avansat cu 2,3%, până la 26,8 lei, iar Transgaz a urcat cu 1,4%, la 230,2 lei.

97-12354-30bursa14.jpg 

Capital – Editia nr.14, data 9 aprilie 2008