„Poate cea mai importantă modificare a legislaţiei de profil este cea care se referă la creşterea sancţiunilor pentru un management deficitar al deşeurilor, atât pentru persoanele juridice, cât şi pentru cele fizice. Vorbim şi despre colectarea selectivă a anumitor fracţii de deşeuri, gratuită, de la populaţie, prin introducerea în lege a unor paragrafe referitoare la obligaţiile administraţiei locale de a asigura şi răspunde pentru colectarea separată, transportul, neutralizarea şi eliminarea finală a deşeurilor periculoase provenite din gospodării cât şi a deşeurilor textile (începând cu 1 ianuarie 2025) alături de celelalte fracţii colectate deja separat. Normele de transport ale deşeurilor au suferit şi ele modificări, transportatorii fiind obligaţi să înscripţioneze vehiculele cu litera D şi să urmeze rute bine stabilite atunci când introduc deşeuri pe teritoriul României”, a declarat Daniela Dobre, CEO Green Environment Support (GES).

Noi obligații pentru administrațiile publice

Într-un comunicat de presă al companiei de consultanță, se arată că legislația introduce noi obligații pentru administrațiile publice în ceea ce privește colectarea și reciclarea selectivă a deșeurilor, iar termenul de producător de deşeuri este înlocuit cu cel de generator de deşeuri.

De asemenea, începând cu data de 1 ianuarie 2025, autoritățile vor fi obligate să asigure colectarea separată din deșeurile municipale și a textilelor.

Totodată, prin legea nr. 17/2023, se interzice nu numai abandonarea deșeurilor, ci și aruncarea și ascunderea acestora. Mai mult, potrivit noilor modificări aduse legislației la începutul acestui an, „eliminarea, deţinerea, păstrarea deşeurilor în afara spaţiilor autorizate în acest scop sunt interzise”.

În același timp, obligaţiile autorităţilor locale au fost completate şi redefinite, pentru a asigura colectarea separată cel puţin pentru deşeurile de hârtie, metal, plastic şi sticlă, iar până la data de 1 ianuarie 2025 şi pentru textile din deşeurile municipale, pentru a stabili dacă gestionarea acestor deşeuri se face în cadrul unui singur contract de delegare a serviciului de salubrizare sau pe mai multe tipuri de materiale/contract/contracte distincte pentru toate tipurile de materiale/pe tip de material şi pentru a organiza atribuirea conform deciziei luate.

Românii se vor putea debarasa gratuit de uleiul vegetal uzat și de alte deșeuri

Legea aduce modificări și în ceea ce privește transportul deșeurilor, amenzile şi pedeapsa cu închisoarea pentru infracţiunile din sectorul gestionării deşeurilor. Producătorii şi deţinătorii de uleiuri uzate (cu excepţia persoanelor fizice) nu vor mai trebui să predea cu titlu gratuit uleiurile uzate către companii specializate, cum era până în prezent, ci vor putea fi remuneraţi.

De asemenea, autoritățile adiministrației publice locale, inclusiv ale Capitalei, vor fi obligate să înființeze centre de colectare. Astfel, românii vor putea să se debaraseze, fără plată, de uleiul vegetal uzat și de alte deșeuri.

Noile modificări au fost publicate în Monitorul Oficial în data de 9 ianuarie, prin Legea nr.17/2023, care aprobă OUG nr. 92/2021 privind regimul deşeurilor.

GES unul dintre cei mai importanţi jucători de pe piaţa românească a serviciilor de consultanţă de mediu, furnizează companiilor servicii în vederea conformării la legislaţia de mediu: consultanţă, audit, managementul deşeurilor, raportări către instituţiile statului, precum şi întocmirea actelor de reglementare în ceea ce priveşte protecţia mediului, necesare oricărui agent economic autorizabil, în funcţie de codul CAEN deţinut.

În 2021, Green Envirnoment Support a înregistrat o cifră de afaceri de două milioane de lei, cu 13% mai mare faţă de anul precedent.