‘Creşterea inegalităţilor este o preocupare crescândă pentru lideri politici din lumea întreagă. În ultimii 25 de ani, inegalitatea veniturilor din aproape toate ţările dezvoltate şi emergente a crescut’, a punctat Christine Lagarde în intervenţia sa la reuniunea anuală a comitetului de la Bretton Woods, dedicată luptei împotriva sărăciei.

Ea a semnalat că, în prezent, 0,5% din populaţia cu venituri ridicate deţine 35% din bogăţia mondială. Acest decalaj a crescut în ultimii 25 de ani mai ales în ţări precum SUA, Canada, Marea Britanie sau Australia.

De asemenea, directoarea FMI a afirmat că oamenii nu rămân indiferenţi în faţa acestor inegalităţi tot mai mari ce alimentează starea de nemulţumire, dând în acest sens exemplul aşa-numitei ‘primăveri arabe’.

Christine Lagarde a mai sesizat că, potrivit unor studii ale instituţiei pe care o conduce, perioadele prelungite de creştere economică sunt însoţite şi de o distribuire mai echitabilă a veniturilor. ‘Cu alte cuvinte, societăţile mai egalitare au mai multe posibilităţi de a ajunge la o creştere durabilă’, a subliniat directoarea FMI.

Cu această ocazie, dna Lagarde a recunoscut progresele realizate la nivel global în ultimii ani, care au permis realizarea unuia dintre Obiectivele de Dezvoltare ale Mileniului, şi anume reducerea la jumătate a procentului celor care trăiesc în sărăcie extremă, cu mai puţin de 1,25 de dolari pe zi.

SURSA: Agerpres