Consiliul Expertilor Economici din Germania a estimat ca in 2009 cea mai mare economie din Europa nu va mai inregistra crestere economica.

De asemenea, Consiliul a precizat ca planul guvernamental de stimulare a economiei nu este suficient de amplu si are nevoie de o mai buna acoperire la nivelul agentilor economici.

„Turbulentele din pietele financiare au impact negativ asupra dezvoltarii reale a economiei”, a precizat Consiliul intr-o declaratie comuna. „Cresterea economica a Germaniei va stagna in anul 2009”, se mai arata in documentul publicat miercuri.

Potrivit economistilor, cresterea economica a Germaniei va fi de 0,0% in 2009, sub nivelul de 0,2% preconizat de guvern.

Pe de alta parte, cresterea economica pentru acest an este de asteptat sa ajunga la 1,7%, pe fondul unei cresteri neasteptate in primul trimestru. Cu toate acestea, Consiliul este de parere ca economia tarii a intrat deja in recesiune.

Economistii definesc recesiunea ca fiind doua trimestre consecutive in care s-a inregistrat o crestere negativa a economiei.

Mai mult, raportul preconizeaza un volum de 3,3 milioande de someri pentru anul 2009, in crestere cu 30.000 de persoane compartiv cu estimarile pentru acest an.

Rata somajului in Germania a scazut de la un maxim de 12,6% in februarie 2005, pana la 7,2% in octombrie 2008.

Sursa: Spiegel