Crește numărul victimelor în conflictul dintre Israel și Hamas. Pagubele pentru populația civilă palestiniană din Fâșia Gaza sunt uriașe

De cealaltă parte, în ciuda protecției oferite de sistemul de apărare Iron Dome, există victime și în rândul civililor israelieni.

Crește numărul victimelor în conflictul dintre Israel și Hamas. Islamiștii nu încetează focul

Marile cancelarii occidentale, în frunte cu americanii, fac presiuni pentru un armistițiu între Israel și gruparea Hamas.

Deocamdată însă discuțiile se poartă doar prin culise. Aparent, nu se întrevede niciun semn de acalmie, înaintea unei reuniuni a Consiliului de Securitate ONU pe tema conflictului, ajuns în cea de-a șaptea zi.

Public, oficialii israelieni spun ca încetarea atacurilor Hamas reprezintă o condiție prealabila obligatorie pentru a se ajunge la negocieri.

Aviaţia israeliană a lovit turnul al-Jalaa, în care existau şi apartamente de locuit, dar şi birourile unor agenţii străine de presă, precum Associated Press ori Al Jazeera. Cu o oră înainte, armata israeliană îi ceruse proprietarului să evacueze imobilul.

Jawad Mahdi, proprietarul turnului al-Jalaa: ”Mai acordaţi 10 minute jurnaliştilor! Vor să-și ia camerele de filmare”.

”Turnul al-Jalaa nu era un centru media. Era, în primul rând, un turn folosit de Hamas. Aveau acolo birouri ale serviciilor de informaţii militare, pentru colectare şi analiză de date.

Experţii Hamas operau împotriva Israelului folosind computere şi alte unele de înaltă tehnologie ale clădirii.”, a declarat Lt. Col. Jonathan Conricus, purtătorul de cuvânt al armatei israeliene, potrivit stirileprotv.ro.

”În ora de după bombardarea turnului al-Jalaa, am asistat la interceptarea a numeroase rachete lansate dinspre Gaza. Chiar acum, în timp că vă vorbesc, mă uit cum Iron Dome interceptează două rachete, au fost alte șase mai-nainte.

Încercam să ne punem la adăpost după o movilă de pământ, pentru că tocmai au pornit sirenele, semn că rachete se îndreaptă în direcţia asta. Mă uit în sus şi văd şi mai multe rachete, şi mai multe interceptări.”, a relatat Nic Robertson, corespondent CNN, potrivit sursei citate.

”E aproape imposibil să diferenţiezi chirurgical intre terorişti şi infrastructura lor şi civili”

În cursul aceleiași seri, aviaţia israeliană a vizat şi locuinţa unui lider politic Hamas, care se pare că nu era acolo. Asta în timp ce conducătorul suprem al grupării integriste, Ismail Hanieh, ţinea discursuri furibunde despre gloria rezistenţei din capitala Qatarului, Doha.

Conflictul dintre tabere se revarsă peste localnicii din Gaza, care își văd viețile reduse la mai nimic. Cu locuinţa abia reconstruită, o familie cu 50 de membri a pierdut din nou totul.

Mulţi s-au adăpostit din calea atacurilor aeriene prin spitale. Curând, n-a mai fost loc de ei acolo, din cauza numărului mare de răniţi, potrivit sursei citate.

”E aproape imposibil să diferenţiezi chirurgical intre terorişti şi infrastructura lor şi civili. Fie ca Hamas îşi construieşte tunelurile şi infrastructura de comandă pe sub cartierele rezidenţiale, fie foloseşte curţile oamenilor drept locuri de lansare a rachetelor”, a explicat Lt. Col. Jonathan Conricus, purtătorul de cuvânt al armatei israeliene.

Și în Israel, situația rămâne extrem de tensionată. Sirenele răsună în neștire în Tel Aviv şi majoritatea oraşelor din sudul şi centrul ţării. Doi oameni au fost ucişi în ultimele ore.

Majoritatea rachetelor inamice sunt totuşi interceptate de Iron Dome. Sistemul de apărare antirachetă a fost conceput de israelieni după războiul cu Hezbollah, din 2006.

Miile de proiectile lansate atunci spre nordul Israelului au făcut zeci de morţi, au dus la evacuări masive de populație și la distrugeri imense.

Sursa foto: Dreamstime.