A fost o zi neagră pentru cetățenii din Myanmar. Miercuri, 38 de oameni și-au pierdut viața, în urma protestelor. Un reprezentant al ONU a denumit această zi ca fiind ” cea mai sângeroasă zi de la lovitura de stat” ce a avut loc în data de 1 februarie.

„Sunt peste 50 de morţi de la începutul loviturii de stat şi mai mulţi răniţi”, a declarat elveţiana Christine Schraner Burgener, reprezentantul ONU, în cadrul unei videoconferinţe din Elveţia.

Reprezentantul ONU a precizat că menţine contacte cu toate părţile în Myanmar, inclusiv cu armata, care i-a transmis că are în vedere alegeri ‘într-un an’.

Referitor la condiţiile puse de militari pentru o vizită a sa în Myanmar, vizită cerută de o lună de Naţiunile Unite, ea a spus că i s-a transmis că este binevenită, dar ‘nu acum’, întrucât trebuie ca militarii să rezolve în prealabil unele probleme.

Forţele de securitate din Myanmar au continuat miercuri să tragă cu gloanţe reale împotriva manifestanţilor, sfidând valul de proteste internaţionale. Junta pare mai hotărâtă ca oricând să reprime protestele după răsturnarea guvernului civil al lui Aung San Suu Kyi, comentează AFP.

ONU se implică în situația din Myanmar

Organizaţia Naţiunilor Unite (ONU) a condamnat cu fermitate represiunea mortală la care au recurs militarii la putere în protestele din Myanmar şi care s-au soldat cu cel puţin şase morţi duminică, relatează AFP.

„Condamnăm cu tărie reprimarea violentă a protestelor din Myanmar şi facem apel la armată să înceteze imediat utilizarea forţei împotriva manifestanţilor paşnici”, a declarat duminică, potrivit unui comunicat, Ravina Shamdasani, purtător de cuvânt al Înaltului Comisariat al ONU pentru Drepturile Omului.

Protestele de stradă şi intervenţiile poliţiei au creat haos în statul din sud-estul Asiei după ce armata a răsturnat de la putere guvernul condus de Aung San Suu Kyi, laureată a premiului Nobel pentru pace.

Puciştii au arestat mai mulţi oficiali şi au pus capăt tranziţiei democratice după 50 de ani de regim militar, sub pretextul fraudelor la alegerile din noiembrie 2020. Mai multe state occidentale au condamnat lovitura de stat şi represiunea din Myanmar, conform Agerpres.