Duminică, poliția din Myanmar a deschis focul asupra protestatarilor și au ucis cel puțin doi dintre aceștia. Protestele continuă în toată țara, iar bilanțul morților a ajuns la cel puțin cinci, relatează Reuters.

Forţele de ordine au deschis focul în mai multe locuri la Yangon, cel mai mare oraş din Myanmar, după ce nu a reuşit să disperseze manifestanţii cu ajutorul grenadelor paralizante şi al gazelor lacrimogene. Un bărbat spitalizat cu o rană de glonţ în piept a murit după internare, a dezvăluit un medic care a cerut să nu-i fie publicat numele, şi un portal media local.Incidente similare au avut loc şi la Dawei, în sud. Un politician şi presa locală au afirmat că un manifestant a fost ucis şi mai mulţi au fost răniţi.

Poliţia a intervenit şi în Mandalay, al doilea oraş al ţării, şi în Lashio, în nord-est.

Sursă foto: Reuters

Protestele de stradă şi intervenţiile poliţiei au creat haos în statul din sud-estul Asiei după ce armata a răsturnat de la putere guvernul condus de Aung San Suu Kyi, laureată a premiului Nobel pentru pace. Puciştii au arestat mai mulţi oficiali şi au pus capăt tranziţiei democratice după 50 de ani de regim militar, sub pretextul fraudelor la alegerile din noiembrie 2020.

Mai multe state occidentale au condamnat lovitura de stat şi represiunea. Săptămâna trecută, generalul Min Aung Hlaing, şeful juntei care a preluat puterea în Myanmar, a susţinut că autorităţile folosesc un minimum de forţă necesar ca reacţie la proteste.

Oamenii vor interzicerea armelor în Myanmar

În urma protestelor dure din Myanmar, mai mulți oameni și-au pierdut viața. De aceea, peste 100 de organizații au apelat la ONU, cerând un embargou global privind armele împotriva Myanmarului. Cererea de interzicere a transferului de arme vine ca răspuns la lovitura de stat militară şi la închiderea liderilor aleşi ai ţării, care au dus la declanşarea de proteste încă în desfăşurare, potrivit DPA.

Şeful armatei, Min Aung Hlaing, a preluat puterea la 1 februarie şi i-a arestat pe lidera guvernului civil, Aung San Suu Kyi, şi pe preşedintele Win Myint.