O analiză NationalInteterest arată că Pentagonul s-a mișcat în multe situații mai bine decât susțin acum aceste voci critice.

În timpul războaielor din Irak și Afganistan, armata avea nevoie de vehicule noi care să stopeze dispozitivele explozive improvizate (IED). Mai exact, de vehicule protejate, rezistente la mine, vehicule Stryker Double V-Hull care deviază o bombă, blindate noi, roboți și capabilități de vedere nocturnă.

Toate erau vitale pentru nevoile comandaților de pe front, forțând sistemul de achiziții al Pentagonului să se adapteze și să se miște rapid.

În timp ce majoritatea dezvoltatorilor de arme spune că Pentagonul se mișcă prea lent, există și povești de succes. În care platformele și sistemele cruciale pentru război au fost achiziționate rapid. Stryker Double V-Hull al Armatei a fost rapid reactualizat prin eforturi de colaborare între General Dynamics Land Systems și șefii de achiziții ai Armatei.

Vehiculele Stryker modificate astfel pot devia dispozitivele exolozive pentru a proteja mai bine soldații. Dezvoltatorii de arme au colaborat și cu industria pentru a proiecta noi structuri de protecție pentru vehicule și a salva astfel viețile soldaților.

Și a mers. În Irak, sute de infanteriști au fost salvați de la moarte, iar misiunile lor au fost mult eficientizate.

De asemenea, liderii de achiziție ai armatei au făcut inovații în echipamentele de protecție a soldaților, pentru a-i proteja în fața exploziilor la sol.

De asemenea, armata a lucrat rapid pentru a aduce roboți care adulmecă bombe, cum ar fi PacBot. Oferind soldaților posibilitatea de a găsi și distruge dispozitive exlozive artizanale, fără a fi ei înșiși puși în pericol. În perioada de vârf a războiului din Irak, în 2007, armata a găsit o modalitate de a livra mii de mini-roboți de urmărire a bombelor cu telecomandă.

Toate acestea au fost făcute de Pentagon într-un ritm accelerat, ca răspuns la cererile urgente din zona de război.

Toate acestea capătă o nouă relevanță în lumina noilor eforturi de a încorpora noi tehnologii de AI, inginerie digitală, război electronic și reziliență cibernetică în procesul de achiziție. Deși sistemul de achiziții are nevoie de ani de îmbunătățire continuă, nu poate fi contestat faptul că au existat și perioade de succes.