Este vorba despre PSD, UDMR și Pro România, care doresc pentru majorarea cu 140% a indicelui în funcție de care se calculează indemnizația de șomaj, venitul minim garantat, ajutorul pentru persoanele cu handicap și multe alte ajutoare sociale.

Dorința celor trei partide este ca majorarea indemnizațiilor să fie adoptată prin vot final în Parlament cât mai repede astfel încât să intre în vigoare după 15 mai, odată cu relaxarea restricțiilor impuse în epidemia de coronavirus.

Partidele politice consideră că de 12 ani, valoarea ISR nu a fost schimbată, deși prețurile au crescut în permanență.

Astfel, sumele actuale pe care unii beneficiari de ajutoare sociale le primesc sunt „derizorii” și îi condamnă pe aceștia la „sărăcie lucie”.

Cât ar putea crește indemnizațiile?

PSD, UDMR și Pro România doresc ca valoarea Indicatorului Social de Referință (ISR) să crească de la 500 la 1.200 de lei și să se modifice anual prin Hotărâre a Guvernului, în funcție de indicele de creștere a prețurilor de consum prognozat.

Un proiect de lege în acest sens a fost trimis în circuit parlamentar.

În baza indicatorului social de referință (ISR) se calculează, printre altele: indemnizația de șomaj, venitul minim garantat, ajutorul pentru persoanele cu handicap, alocația pentru susținerea familiei, alocația de plasament pentru copii, prima de inserție pentru absolvenții care se angajează, subvenția de la stat pentru angajatorii care primește șomeri, ajutorul pentru angajatorii care încadrează tineri cu risc de marginalizare socială, sprijin pentru creșterea copilului, pentru persoane cu handicap, indemnizația de hrană pentru persoane cu handicap HIV-SIDA.

În ceea ce privește alocațiile de stat pentru copii, acestea nu vor fi mărite.