“Am amânat cu o săptămână discuţia pentru a conveni o unică soluţie optimă care să ne dea confortul că toată procedura de închidere a insolvenţei va fi irevocabilă. Avem nevoie de unanimitate pentru a da un semnal că acţionarii şi creditorii au toată încrederea în administratorul judiciar”, a spus Dumitraşcu.

Potrivit acestuia, în cadrul discuţiilor de miercuri, toţi creditorii au apreciat performanţa administratorului judiciar din prima perioadă de insolvenţă a companiei (iunie 2012 – iunie 2013).

“A fost din nou o confirmare, ceea ce s-a făcut a fost apreciat. Toţi am căzut de acord că reîntoarcerea în insolvenţă nu se poate imputa administratorului judiciar”, a adăugat Dumitraşcu.

Totuşi, obiectivele din a doua perioadă de insolvenţă sunt altele faţă de prima perioadă, astfel că şi sistemul de bonusare trebuie modificat, consideră el.

“În prima etapă, mecanismul de bonusare a fost stimulativ, dar nu mai este adecvat pentru a doua perioadă. Dacă, pentru prima perioadă, obiectivul a fost ca energia din contractele pe termen lung să fie vândută pe bursa de energie OPCOM, ceea ce se şi întâmplă în prezent, pentru a doua perioadă obiectivele sunt rezolvarea irevocabilă a contestaţiilor (depuse de traderii de energie cărora li s-au reziliat contractele – n.r.) şi consolidarea structurii, arhitecturii şi performanţei economice a companiei, în vederea listării la bursă“, a completat Dumitraşcu.

Administratorul judiciar al Hidroelectrica, Remus Borza, a convocat, miercuri, Adunarea Generală a Creditorilor, singurul punct de pe ordinea de zi fiind aprobarea unui onorariu de performanţă de 3,2 milioane de euro, la care se va adăuga TVA, pentru întreaga procedură de insolvenţă a companiei, potrivit convocatorului şedinţei.

Borza: Îmi depun mandatul de administrator judiciar al Hidroelectrica dacă nu mi se aprobă bonusul de performanţă

Remus Borza, administratorul judiciar al Hidroelectrica, a declarat că va demisiona din această funcţie dacă Adunarea Creditorilor nu îi va aproba, peste o săptămână, onorariul cerut de 3,2 milioane de euro plus TVA.

Dacă nu mi se aprobă onorariul nici săptămâna viitoare, îmi voi depune mandatul. Trebuie să apăr această profesie. Nu pot face muncă patriotică , a spus Borza.

Potrivit acestuia, legislaţia din domeniul insolvenţei prevede onorarii între 3% şi 10% din sumele distribuite creditorilor,iar el, în primul mandat de administrator judiciar al Hidroelectrica, a încasat doar 0,22%.       

“Aceasta spre deosebire de administratorul judiciar de la RAAN, care încasează 4%, şi de cel de la Oltchim, care are 5%“, a completat Borza.

El a mai spus că acest mandat al său va fi mai lung decât primul, care a durat un an, şi mult mai complicat.

“Hidroelectrica va ieşi din insolvenţă abia în mai-iunie anul viitor, în principal din cauza litigiilor pe care le avem cu băieţii deştepţi din energie cărora le-am reziliat contractele“, a explicat Borza.