COVID a provocat o adevărată tragedie pe muntele Athos! Zeci de călugări au fost răpuși de virus

Precum numeroși demnitari ai Bisericii Ortodoxe a Greciei, care au acceptat cu întârziere să respecte restricțiile anti-COVID şi să se vaccineze, călugării de pe Muntele Athos rămân extrem de reticenţi în privinţa vaccinării împotriva noului coronavirus, scrie afp.com

„Doar 30% dintre cei 1.700 de călugări de pe Muntele Athos şi-au finalizat schema de vaccinare până acum, iar numărul deceselor a depăşit pragul de 40”, a declarat administratorul civil supleant al acestei comunităţi, Aristos Kasmiroglou.

Unii dintre aceşti călugări sunt în continuare foarte reticenţi faţă de vaccinarea anti-COVID

Muntele Athos, important centru al ortodoxiei interzis femeilor, situat la 460 de kilometri de Atena, găzduieşte 20 de mănăstiri în care trăiesc călugări greci, precum şi călugări veniţi din alte ţări ortodoxe din Europa de Est, ruşi, sârbi, români şi bulgari.

Unii dintre aceşti călugări sunt în continuare foarte reticenţi faţă de vaccinarea anti-COVID şi chiar îi incită pe credincioşi să nu se vaccineze, a susținut Aristos Kasmiroglou. În acest context, Justiţia greacă a deschis o anchetă preliminară săptămâna trecută pentru identificarea călugărilor care se opun vaccinării, potrivit unei surse judiciare.

„Există numeroşi călugări care se declară împotriva vaccinurilor, dar s-au auzit totodată în spaţiul public şi lucruri exagerate (…) nu este posibil să ataci într-o asemenea manieră această comunitate monahală unică”, a declarat Aristos Kasmiroglou.

Ancheta judiciară a fost demarată după publicarea pe un site ecleziastic a unui interviu acordat de un călugăr de pe Muntele Athos, care a atribuit numărul mare de decese unora dintre colegii lui care i-au incitat pe credincioşi să nu se vaccineze, susţinând că „noul coronavirus nu este decât o simplă gripă”.

În Grecia, vaccinarea anti-COVID este obligatorie pentru toate persoanele de peste 60 de ani şi pentru angajaţii din anumite profesii, precum medicii şi profesorii, dar nu şi pentru demnitarii religioşi.