În timp ce tot mai multe voci, inclusiv de la nivelul OMS, vorbesc despre un final al pandemiei, apar totuşi semne că SARS-CoV-2 nu este încă gata să plece din vieţile noastre.

O subvariantă a Omicron, greu de detectat chiar şi cu testele de laborator

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a anunţat că o subvariantă a noii mutaţii Omicron, depistată deja în mai multe ţări în acelaşi timp, este dificil de detectat cu ajutorul testelor de laborator moderne.

Declaraţia îi aparţine lui Nixie Gumede-Moeletsi, virusologul senior al OMS Africa.

“OMS este extrem de îngrijorată de descoperirea unei noi subvariante a Omicron, în cinci țări: Botswana, Kenya, Malawi, Senegal și Africa de Sud.

Noua subspecie de Omicron, numită BA.2, este foarte greu de identificat, deoarece testele dezvoltate pentru a detecta tulpina de Omicron nu o văd”, a precizat oficialul OMS în cadrul unui briefing, potrivit agenţiei Reuters.

Motivul pentru care testele şi chiar laboratoarele nu pot recunoaşte întotdeauna subvarianta BA.2 a Omicron, potrivit revistei Life, este că acesteia îi lipsesc anumite criterii caracteristice acestei tulpini a virusului.

În acelaşi briefing transmis pe contul de Twitter al OMS Africa, Nixie Gumede-Moeletsi a vorbit şi despre proasta finanţare din ţările africane, care nu le permite să-şi vaccineze populaţia împotriva COVID-19.

Subvarianta BA.2, confirmată deja şi în România, ar putea avea o transmisibilitate mai mare decât Omicron clasică

Invitat marţi seara la TVR 1, ministrul român al Sănătăţii, Alexandru Rafila, a vorbit şi el despre această subvariantă BA.2, care a apărut deja şi în România, fiind confirmate oficial deja 13 cazuri.

Rafila spune că BA.2 s-ar putea extinde în ţara noastră, însă nu vor fi probleme, atât timp cat ea nu produce o formă mai gravă a bolii.

“Sunt apărute 13 cazuri. E o tulpină care în unele ţări se răspândeşte în paralel cu Omicron clasică, să spunem aşa, vedeţi că virusul evoluează permanent, singura diferenţă care nu este încă confirmată, dar este posibilă, este legată de transmisibilitate, care se pare că este şi mai mare decât la Omicron.

Noi nu avem decât 13 cazuri secvenţiate până în momentul de faţă cu această nouă tulpină. (…)

Este posibil să se extindă şi în România, dar atât timp cât nu produce o boală mai gravă, nu cred că vor fi probleme legate de această tulpină, din punct de vedere al sănătăţii publice”, a declarat Alexandru Rafila.