Potrivit unor studii, aceasta ar putea fi mai contagioasă decât versiunea originală. O subvariantă a tulpinii de coronavirus Omicron a fost detectată în nu mai puţin de 57 de ţări, a anunţat Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) miercuri, 2 februarie.

Omicron, care se răspândește rapid, a devenit varianta dominantă a lumii după 10 săptămâni de când a fost detectat pentru prima dată în sudul Africii. În buletinul epidemiologic săptămânal, Organizația Mondială a Sănătății explică că această variantă, care reprezintă mai mult de 93% din totalul probelor recoltate în ultima lună, are mai multe subvariante: BA.1, BA.1.1 , BA.2 și BA.3, arată Le Point. 

BA.1 și BA.1.1 – cele mai vechi versiuni identificate – reprezintă încă peste 96% din secvențele Omicron încărcate în baza de date globală Gisaid. Dar există o creștere semnificativă a numărului de cazuri care implică BA.2, care are mai multe mutații față de versiunea originală, în special pe proteina Spike, care marchează suprafața virusului și care este esențială pentru intrarea în celulele umane.

Adevărul despre subvarianta tulpinei Omicron

„Secvențele desemnate BA.2 au fost transmise la Gisaid de 57 de țări până în prezent”, a subliniat OMS, adăugând că în unele țări această subvarianță reprezintă acum mai mult de jumătate din secvențele Omicron colectate.

OMS a spus că se știu încă puține lucruri despre diferențele dintre subvariante și a cerut să fie efectuate studii privind caracteristicile virusului, inclusiv transmisibilitatea acestuia, capacitatea sa de a se sustrage protecțiilor imunitare și virulența acestuia. Mai multe studii recente au sugerat că BA.2 este mai contagios decât Omicronul original.

Maria Van Kerkhove, unul dintre cei mai importanți experți ai OMS pe Covid, a declarat, marți, presei că informațiile despre subvariantă sunt limitate, dar unele date inițiale au indicat că BA.2 a avut „o ușoară amplificare a ratei de creștere în comparație cu BA.1”. Omicron provoacă, în general, o boală mai puțin severă decât variantele anterioare de coronavirus, iar Van Kerkhove a spus că până acum nu există dovezi că subvarianta BA.2 ar fi mai gravă.