Veşti bune privind preţul internaţional al grâului.

Au început să scadă cotaţiile la grâu pe bursa de la Chicago. Totul ar avea legătură şi cu grâul furat de ruşi din Ucraina

Cotaţiile futures la grâu au continuat să scadă vineri la bursa de la Chicago, revenind la nivelul la care erau înainte de invazia rusească din Ucraina.

Totul are loc în contextul unei creşteri explozive a livrărilor de produse agricole din peninsula Crimeea, în ciuda războiului din Ucraina, notează jurnaliştii de la Bloomberg.

În acest moment, livrările de produse agricole din peninsula Crimeea sunt cu 50 de ori mai mari decât în mod normal pentru această perioadă a a anului.

Totul demonstrează că grâul furat din Ucraina este transportat de Rusia spre ţările importatoare de grâu, mai scrie Bloomberg.

Vineri, 15 iulie, cotaţiile futures la grâu au scăzut cu până la 3,7%, ştergând pentru scurt timp toate creşterile din 2022, pentru a încheia şedinţa de tranzacţionare în scădere cu 1,8% până la 7,81 dolari per bushel.

Această valoare este departe de recordul de aproape 13 dolari per bushel înregistrat în săptămânile care au urmat invadării Ucrainei. Mai mult, vorbim despre cea mai mare scădere înregistrată în ultimii zece ani a cotaţiei grâului într-o singură săptămână.

Cererea internaţională este foarte ridicată. Seceta ar putea afecta serios anumite culturi

Preţul în scădere al grâului dă speranţe că planeta îşi va reveni curând din cea mai gravă inflaţie alimentară din ultimele patru decenii.

Estimările privind recolta de cereale a Rusiei au fost şi ele revizuite în sus, iar fermierii din Statele Unite au început deja recoltatul grâului.

Adam Knosalla, broker de cereale la firma Frontier Futures din Minneapolis: „Am scos prima de război de pe piaţă şi acum urmează să vedem unde se îndreaptă cotaţia grâului. Piaţa este în căutare de cerere.”

Pe alte pieţe, cotaţiile futures la porumb şi soia boabe au înregistrat creşteri modeste, pe măsură ce traderii evaluează modul în care seceta ar putea afecta culturile.

S-ar putea înregistra probleme cu culturile de porumb. În SUA, aproximativ o treime din zonele în care se cultivă porumb sunt afectate de secetă, iar o nouă creştere a temperaturilor este aşteptată în partea de vest a mijlocului SUA, a prognozat Departamentul american al Agriculturii.

În plus, în Franţa, valul de caniculă urmează să se intensifice începând de astăzi, 17 iulie, iar săptămâna următoare, în unele zone, temperaturile ar putea depăşi 40 de grade Celsius.