În general, costurile crescute ale locuințelor provin din ratele mari ale dobânzilor, arată o analiză publicată de SocialEurope.

Cei mai afectați sunt cei care închiriază de la un proprietar privat, dar și locuitorii orașelor și gospodăriile cu venituri mai mici.

Potrivit Eurostat, aproximativ una din zece gospodării europene sunt suprasolicitate de costurile locuințelor și ale energiei. Pe lângă inaccesibilitate, mulți se confruntă cu insecuritatea locuinței: în special cei care închiriază în privat sunt blocați în contracte temporare, fără securitate, pe termen lung, subliniază sursa citată.

În același timp, există preocupări majore cu privire la calitatea locuințelor, variind de la case prost izolate, prea scumpe pentru a încălzi sau răci și până la condiții de supra-aglomerare. O astfel de locuință precară poate avea multe consecințe negative pentru viața profesională a indivizilor, pentru familii și copii.

Apel la trezire

În timp ce locuințele nu sunt o competență directă a Uniunii Europene, criza accesibilității este un subiect pe care factorii de decizie europeni nu îl mai pot ignora. Și care ar trebui să fie un semnal de alarmă.

Într-un eveniment organizat în luna februarie de Housing Europe, comisarul european pentru locuri de muncă și drepturi sociale, Nicolas Schmit, a precizat că „problema locuințelor ne împarte societățile și poate fi un risc pentru democrațiile noastre”.

Încadrate pozitiv, locuințele accesibile și de bună calitate într-un cartier incluziv reprezintă răspunsul la unele dintre principalele provocări sociale de astăzi.

Boom-ul speculativ al construcțiilor a condus la creșterea prețurilor terenurilor

Asociațiile non-profit sau municipale oferă locuințe sigure și accesibile multor europeni și au jucat un rol important în atenuarea unora dintre consecințele crizelor economice recente.

Dar procentul locuințelor de închiriat la prețuri accesibile pe piețele imobiliare naționale și regionale variază foarte mult, de la peste 20% în Țările de Jos, Danemarca și Austria, până la mai puțin de 5% în Italia, Germania și Spania.

În ciuda nevoii urgente de locuințe la prețuri accesibile, ponderea lor în majoritatea țărilor a fost de fapt în scădere.

Boom-ul speculativ al construcțiilor, ca urmare a crizei financiare globale, a condus la creșterea prețurilor terenurilor, făcând din ce în ce mai dificilă asigurarea terenurilor la prețuri accesibile.

De la pandemie, costurile de construcție au crescut brusc. Eurostat a înregistrat o creștere a prețurilor la construcții cu 26% în cei trei ani și jumătate până în al treilea trimestru al anului 2023. În unele țări, acest procent a fost mai mare, inclusiv în Austria cu 35%.

În plus, costul împrumuturilor de pe piețele de capital a devenit mult mai scump. Rata dobânzii Băncii Centrale Europene pentru operațiunile principale de refinanțare a crescut de la aproximativ 1% la jumătatea anului 2022 la 4,5% în septembrie 2023 și a rămas acolo.

Deși BCE plănuiește o reducere în viitorul apropiat, se așteaptă ca ratele dobânzilor să rămână ridicate în comparație cu anii precedenți.

În același timp, investițiile publice (de capital) în construcția de locuințe la prețuri accesibile au înregistrat o scădere bruscă în majoritatea țărilor europene.

În 2018, un studiu al Comisiei Europene a estimat nevoia de investiții pentru locuințe la prețuri accesibile în întreaga Europă la 57 de miliarde de euro. Este probabil ca această cifră să fi crescut în anii care au trecut.

Un impuls reînnoit

Doar UE nu va rezolva criza accesibilității, dar există un impuls reînnoit în rândul multor părți interesate de a pune locuințele pe ordinea de zi pentru următorul mandat de cinci ani.

Luați în considerare Declarația de la Liege, aprobată în martie de toți miniștrii locuințelor din statele membre. Pima dată în istoria uniunii a fost lansată o astfel de declarație, care îndeamnă la un „nou acord” european pentru locuințe sociale și accesibile.

Obiectivul său este de a spori investițiile în noi locuințe la prețuri accesibile și renovarea „verde” a stocului existent. Comisia și Banca Europeană de Investiții vor asigura finanțarea necesară.

În timp ce punerea în aplicare a majorității politicilor de locuințe depinde de factorii de decizie naționali sau regionali, UE poate stabili cadrul potrivit și poate facilita accesul la finanțare.

Beneficiile locuințelor la prețuri accesibile depășesc cu mult contextul social imediat în promovarea unor societăți.

Investiția în locuințe la prețuri accesibile are multe consecințe economice pozitive. Factorii de decizie politici care apar după alegerile pentru Parlamentul European se vor axa, sperăm, pe acest impuls.