”Acest raport este foarte important. În şedinţa de Guvern de astăzi vom avea o discuţie legată de debirocratizare. Cred că acest document ne va ajuta enorm de mult, pentru că ne dă o bază foarte tehnică, riguroasă, o analiză a complexităţii birocraţiei româneşti. Nu sunt convins că 100% din aceste recomandări vor fi implementate în timp scurt, dar o primă evaluare din acest raport este că, dacă vom implementa cea mai mare parte din acestea, avem o economie de 430 – 450 de milioane de euro. Sunt oameni care plătesc, sunt firme care nu pot investi pentru că îşi petrec timpul în acest hăţiş birocratic”, a spus Borc, în cadrul unui eveniment. El a comentat una dintre recomandările OCDE, respectiv eliminarea preţului maximal la nisip şi pietriş din legislaţia naţională.

”În România, în continuare, la 26 de ani de la Revoluţie, preţul la nisip şi pietriş este reglementat de stat. Şi societatea la care am lucrat, Lafarge Agregate şi Betoane, a câştigat în 2005, dacă nu mă înşel, un proces împotriva Ministerului de Finanţe după ce am fost amendaţi că nu respectam nu ştiu ce paragraf din această reglementare. Să reglementezi preţul la nisip şi pietriş, într-o ţară unde ai nisip şi pietriş peste tot, deci unde nu se poate pune niciun fel de problemă de blocare a concurenţei, de riscul unui monopol, să vină OCDE să ne spună 25 de ani mai târziu cât timp pierdem pentru asta, nu pot să nu le fiu decât recunoscător”, a adăugat ministrul Economiei, conform aceleiași surse.

Borc a precizat că firmele vor câştiga foarte mult timp şi bani dacă nu vor mai fi nevoite să parcurgă acest uriaş lanţ birocratic. ”În contexul de astăzi, în contexul Brexit, când vrem să profităm şi să mutăm cursorul dezvoltării economice la o dezvoltare economică bazată pe consum, bazată pe investiţii şi pe producţie în primul rând, un astfel de raport este mană cerească pentru a putea să mergem înainte, pentru că numai printr-o debirocratizare masivă, printr-o simplificare masivă a mediului de afaceri, numai astfel vom putea să atragem investiţiile de care avem nevoie, să avem o creştere economică sănătoasă, să avem o economie în care reformele structurale şi-au luat locul”, a mai spus Borc. (Sursa: Agerpres)