Cosmote Romania a inregistrat in anul 2006 o cifra de afaceri de 43,8 milioane de euro, in crestere cu peste 500% fata de anul 2005, se arata intr-un comunicat al companiei. In 2006, profitul Cosmote inainte de dobanzi, taxe si amortizari (EBITDA) au avut valori nagative, cu pierderi de 65,7 milioane de euro. Cosmote se asteapta ca veniturile companiei sa continue sa creasca intr-un ritm mai rapid in fiecare luna in 2007. In acelasi timp, pierderile EBITDA vor fi reduse semnificativ in 2007, ca urmare a cresterii rapide a numarului de clienti, apreciaza oficialii companiei.

“Suntem multumiti de faptul ca rezultatele inregistrate in primul an de operatiuni se incadreaza in planurile initiale ale companiei si suntem increzatori ca ne vom indeplini obiectivele stabilite, precum realizarea unui EBITDA pozitiv in 2008 si trecerea pe profit in 2009”, a declarat Antonis Kerastaris, director financiar al Cosmote Romania.

Cosmote Romania a incheiat anul 2006 cu un numar total de 1,23 milioane de clienti si o cota de piata de circa 7%, consemnand o crestere a bazei de clienti in ultimul trimestru al anului, cand operatorul a inregistrat 555.918 de noi utilizatori, dintre care 19% utilizatori de servicii cu abonament.

Venitul mediu pe utilizator (ARPU) la nivelul intregului an 2006 a ramas stabil la 5 euro, avand in vedere ca un numar semnificativ de utilizatori s-au alaturat retelei la sfarsitul anului si prin urmare, veniturile acestei categorii nu se reflecta in rezultatele anuntate.

In 2006, Cosmote Romania a realizat investitii pentru a-si mari capacitatea retelei si a-si extinde acoperirea la 95% din populatie, conform obiectivelor initiale stabilite la nivel de grup. In 2007, compania va continua sa investeasca in extinderea retelei, precum si in lansarea de noi servicii pentru clienti. Compania isi va continua planul de investitii de 500 milioane de euro pentru primii trei ani de operatiuni, informeaza comunicatul.

La sfarsitul anului trecut, Cosmote a introdus pachetele de servicii pentru companii, un segment pe care compania isi propune sa-l dezvolte in continuare.Cosmote Group este prezent in Grecia, Romania, Bulgaria, Albania si Fosta Republica Iugoslava Macedonia. Grupul a atins venituri operationale de 2.382,3 milioane de euro, mai mari cu 32,5% fata de aceeasi perioada a anului trecut. Valoarea consolidata a EBITDA a fost de 876,2 milioane euro, inregistrand o crestere de aproape 16,1% fata de sfarsitul anului 2005. Veniturile nete ale Grupului in anul 2006 au fost de peste 360,5 milioane de euro. La sfarsitul anului 2006, Cosmote Group a trecut pragul de 11 milioane de clienti la nivel regional, in crestere cu 35,4% fata de anul trecut.

Cosmote a finalizat achizitionarea pachetul majoritar al Germanos S.A. in octombrie 2006.  Germanos, unul dintre cele mai puternice lanturi de distributie telecom din regiune, ofera companiei un avantaj competitiv fata de ceilalti operatori, promovand strategiile comerciale Cosmote unui numar mai mare de utilizatori de telefonie mobila.  “Achizitia strategica a Germanos va avea un impact semnificativ in 2007, accelerand cresterea numarului de clienti pentru a atinge targetul de 15 milioane de utilizatori in 2009”, spune CEO-ul Cosmote Group , Evangelos Martigopoulos.

Sursa: Capital 23 Februarie 2007