“În timp ce ameninţarea unui război comercial între SUA şi China pare să se fi diminuat, coronavirusul adaugă o nouă doză de incertitudine”, a declarat Christine Lagarde cu prilejul unei conferinţe organizate la Paris de cotidianul financiar Les Echos, citat de Agerpres. “Incertitudinile pe termen scurt sunt legate în principal de riscurile globale: comerţ, geopolitică şi acum epidemia de coronavirus şi efectul său potenţial asupra creşterii economice globale”, a adăugat Lagarde.

Jurnaliştii remarcă o schimbare de ton din partea lui Lagarde, comparativ cu atitudinea destul de optimistă pe care o avea luna trecută, când BCE a dat publicităţii noile sale perspective economice privind zona euro. Cu toate acestea, Christine Lagarde nu a evocat posibilitatea unor măsuri pentru a contracara noile riscuri, apreciind că orientarea viitoare a politicii monetare (forward guidance) şi achiziţiile de active “acţionează ca un stabilizator automat eficient” pentru a susţine zona euro.

La fel ca şi Lagarde, preşedintele Băncii Centrale a SUA (Fed), Jerome Powell, a declarat că urmăreşte cu atenţie epidemia de coronavirus. “Vor fi în mod clar implicaţii, cel puţin pe termen scurt, pentru producţia chineză”, a declarat acesta, adăugând că vor fi şi efecte secundare pentru alte economii. Potrivit analiştilor, încetinirea economiei chineze, care în acest an era preconizată să înregistreze un avans de sub 6% încă înainte de izbucnirea epidemiei de coronavirus, ar putea afecta ţările cu legături economice strânse cu China, precum Taiwan, Coreea de Sud, Olanda, Ungaria şi Indonezia.