‘Aş vrea să salut poziţia constantă a Franţei de a sprijini găsirea unei soluţii legitime în favoarea României şi Bulgariei. Exprimarea publică în sensul unei soluţii în doi paşi, în două trepte, aşa cum s-a vorbit anterior – a fost şi o propunere de compromis franco-germană de altfel – vine să confirme faptul că există o aşteptare largă, la nivel european, spre o soluţie favorabilă României’, a afirmat Titus Corlăţean, la Palatul Parlamentului.

Întrebat dacă, în opinia sa, decizia cu privire la aderarea României la Schengen se va lua la sfârşitul acestui an sau anul viitor, el a arătat că se aşteaptă la o decizie pozitivă până la sfârşitul acestui an.

‘Faceţi o diferenţă între a se lua o decizie la Consiliul Justiţie Afaceri Interne înainte de finalul acestui an, aşa cum s-a configurat, ca şi concluzie la reuniunea din martie a Consiliului JAI, şi intrarea în vigoare efectivă în prima parte a anului următor’, a punctat Corlăţean.

Premierul francez, care a efectuat pe 11-12 iulie o vizită la Bucureşti, i-a vorbit preşedintelui Traian Băsescu despre posibilitatea aderării României la Schengen în două etape.

Băsescu i-a spus premierului francez Jean-Marc Ayrault că România are multe probleme, dar câteva au devenit ‘o urgenţă’, printre acestea aflându-se şi aderarea ţării noastre la spaţiul Schengen, oficialul francez răspunzând că acest lucru ar putea să se facă în două etape. AGERPRES