Două lansatoare de rachete cu rază scurtă de acţiune Scud au fost desfăşurate săptămâna trecută în provincia Hamgyong (nord-Est), potrivit agenţiei sud-coreene, care citează un înalt oficial sud-coreean. "Am aflat că Nordul a instalat două lansatoare de rachete suplimentare pe coasta de est…după 16 aprilie", a spus oficialul.

Ministerul Apărării din Coreea de Sud nu a confirmat această informaţie. Potrivit serviciilor de informaţii sud-coreene, Coreea de Nord a instalat pe coasta sa de est şapte lansatoare, dintre care două Musidan, cu o rază de acţiune teoretică de 4.000 km, care ar putea atinge Coreea de Sud, Japonia şi insula americană Guam. Unii experţi apreciau că Nordul va efectua tiruri în jurul datei de 15 aprilie, pentru a marca a 101-a aniversare a naşterii fondatorului regimului, Kim Ir Sen. Presupunerile lor nu s-au adeverit, însă ameninţarea persistă de când Coreea de Nord a anunţat, pe 26 martie, că toate unităţile sale de artilerie şi balistice sunt în stare de pregătire maximă.

Unul sau mai multe teste ar putea avea loc în jurul datei de 25 aprilie, când se sărbătoreşte crearea armatei nord-coreene, potrivit unui alt oficial citat de Yonhap.

Regimul de la Phenian a efectuat trei teste nucleare din 2006 şi a reuşit să plaseze un satelit pe orbită, pe 12 decembrie, însă nu dispune (cel puţin deocamdată) de mijloace pentru lansarea unei rachete balistice intercontinentale (ICBM), ca Taepodong-2, pe care se străduieşte să o pună la punct. Singura capacitate balistică din punct de vedere operaţional a Coreii de Nord este racheta No-Dong-1, cu o rază de 1.300 km, potrivit Arms Control Association.
Sursa: Agerpres