În timpul vizitei premierului israelian Benjamin Netanyahu la Berlin, cancelarul german Olaf Scholz a anunțat joi că cele două țări intenționează să își intensifice cooperarea în domeniul armamentului.

Olaf Scholz a reiterat planul Germaniei de a cumpăra sistemul israelian de apărare antiaeriană Arrow 3, pe care l-a descris ca fiind un pas important în cooperarea bilaterală.

În plus, Scholz a subliniat că exporturile germane de arme către Israel vor continua, Germania oferind anterior Israelului exporturi, subvenționate din banii contribuabililor, de submarine.

Acest lucru se datorează faptului că Germania consideră că securitatea Israelului este o prioritate absolută, având în vedere vinovăția Germaniei naziste pentru Holocaustul din timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

Sistemul Arrow 3, care este capabil să neutralizeze sistemele de arme ofensive la altitudini de peste 100 km, va fi integrat în viitor într-un sistem european de apărare aeriană. Prim-miniștrii nu au menționat data semnării sau mărimea contractului.

„Am luat decizia să avansăm. Desigur, vom avansa cât de rapid posibil”, a afirmat prim-ministrul israelian, Bejnamin Netanyahu.

SUA ar fi aprobat achiziționarea de către Germania a Arrow 3

În urma unei întâlniri între cancelarul german Olaf Scholz și președintele american Joe Biden, acordul de 3 miliarde de euro pentru achiziționarea sistemului antirachetă israelian Arrow 3 pare să avanseze. Acordul a fost în așteptarea unei decizii a SUA privind finanțarea parțială a achiziționării sistemului. Decizia Germaniei de a achiziționa sistemul Arrow 3, estimat la 3 miliarde de euro, a fost luată ca parte a noii sale strategii de apărare după războiul dintre Rusia și Ucraina și din cauza necesității de a se proteja împotriva rachetelor balistice rusești.

Israelul a fost deja de acord cu vânzarea și așteaptă acum undă verde din partea SUA pentru a finaliza detaliile acordului, inclusiv desfășurarea, calendarul și producția interceptorilor necesari. Sistemul Arrow 3 va funcționa alături de actualul sistem american de apărare a zonei terminale de mare altitudine, THAAD, și va proteja împotriva rachetelor balistice, inclusiv a celor care transportă încărcături neconvenționale.

Planul german de protecție antirachetă, Sky Shield, include achiziționarea de sisteme radar de apărare antirachetă Green Pine și stații de interceptare pentru a proteja o mare parte din Europa Centrală împotriva unei serii de amenințări, de la rachete la rachete hipersonice. Costul planului va fi substanțial.

Șaptesprezece țări, printre care Suedia și Danemarca, s-au alăturat Germaniei în această inițiativă de apărare colectivă pentru Europa care se învecinează cu Rusia. Germania, datorită relațiilor sale strânse cu Israelul și SUA, va opera o parte semnificativă a sistemului Arrow 3, inclusiv sisteme radar și interceptoare staționate în diverse locații din țară, scrie presa internațională.