“Acest simulator, care reproduce toate condiţiile cu care un controlor se poate întâlni în turnul de control a fost realizat cu 120.000 de euro de către ROMATSA, cu soluţii proprii, unul achiziţionat din afară fiind evaluat la peste un milion de euro”, a spus Bogdan Donciu, directorul general de la ROMATSA.
Acesta a menţionat că ROMATSA speră ca simulatorul, vizitat împreună cu ministrul Transporturilor Anca Boagiu, să fie utilizat de controlorii aerieni din regiune care doresc să se pregătească, dar şi ca soluţia să fie vândută de ROMATSA.
ROMATSA estimează pentru acest an un profit de circa şapte milioane de euro, societatea fiind finanţată de la buget, dar sumele importante provin din tarifele de control aerian în baza unui buget stabilit prin intermediul Eurocontrol, agenţia europeană de profil.
De aceea, ROMATSA înregistrează de la an la an performanţe financiare bune, fiind probabil cea mai lucrativă instituţie din subordinea Ministerului Transporturilor.
În 2009, compania a realizat venituri totale de 645,71 milioane lei în 2009, iar cheltuielile au fost de 621 milioane lei, investiţiile ajungând la 56,8 milioane lei.
Activitatea ROMATSA pe parcursul anului 2009 s-a înscris în eforturile pe termen mediu şi lung în vederea îndeplinirii cerinţelor aplicabile care derivă din pachetul legislativ privind Cerul European Unic.
În 2009, ROMATSA a realizat transferul activităţii de furnizare a serviciilor de trafic aerian aferente sectorului Bacău de la CDZ (Centrul de Dirijare a Zborurilor) Constanţa la CDZ Bucureşti, în luna noiembrie 2009.
De asemenea, în 2009, s-a urmărit dezvoltarea Proiectului Danube FAB pentru crearea unui bloc funcţional de spaţiu aerian între România şi Bulgaria. În acest context, Comisia Europeană a aprobat celor două state o asistenţă financiară în valoare de 2,51 milioane euro pentru fazele de pre-implementare a proiectului.
SURSA: Agerpres