Cine este arhitecta Hildegard Helene Brandl
Arhitecta Hildegard Helene Brandl, care este „partenera de viață a vicepremierului Dragoș Anastasiu”, a trăit timp de 25 de ani în Germania, apoi 5 ani în Venezuela și încă 1 an în zona Caraibelor. În 2013, s-a întors în România și a pus bazele companiei UNITH2B. Trei ani mai târziu, în 2016, s-a alăturat Partidului Național Liberal, iar firma sa a început să atragă tot mai multe contracte cu instituții publice, în special prin procedura numită „Cumpărare directă”.
„Partenera de viață a vicepremierului Dragoș Anastasiu” a reușit, prin intermediul UNITH2B, să semneze un număr semnificativ de contracte atribuite direct de autorități publice din România. Aceste contracte s-au concentrat mai ales în zone controlate politic de reprezentanți ai PNL, în special cei apropiați de președintele Klaus Iohannis și de fostul edil al municipiului Oradea, Ilie Bolojan. Deși „procedura de achiziție directă este, o formă permisă de lege”, ea este adesea criticată pentru lipsa transparenței, absența competiției și riscul de influențe politice, potrivit unei analize realizate de solidnews.ro.
O parte din contractele câștigate provin de la autorități locale
O mare parte dintre contractele câștigate de UNITH2B provin de la autorități locale din județe precum Bihor, Hunedoara, Sibiu, Caraș-Severin sau Bistrița, regiuni în care PNL are o influență tradițională puternică. Printre exemplele relevante se numără municipiul Oradea, unde compania a fost desemnată ca proiectant general pentru reamenajarea zonei pietonale Piața Magnoliei – un proiect evaluat la peste 12 milioane de lei, fără TVA. Primăria Oradea a fost condusă, între anii 2008 și 2020, de actualul superior politic al lui Dragoș Anastasiu, premierul Ilie Bolojan.
În perioada 2022–2023, compania Unith2B a primit în mod repetat contracte în municipiul Reșița, având ca obiect elaborarea de documentații tehnice și proiecte de reabilitare, însumând peste 600.000 de lei. În alte orașe precum Deva, Sibiu, Beclean, Tășnad sau Ghimbav, natura colaborărilor este similară: studii de fezabilitate, analize tehnico-economice și servicii de consultanță pentru dezvoltare urbană.
Proiecte de amploare, parteneri discreți
Cel mai valoros proiect atribuit firmei Unith2B este cel destinat transformării „Complexului Muzeal – Galeria Istorică a Transilvaniei” din Cluj-Napoca, comandat de Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei. Contractul are o valoare de peste 92 de milioane de lei (fără TVA), iar execuția lucrărilor revine unui consorțiu format din FAR Foundation și Termomont – entități despre care există puține informații publice, în ciuda dimensiunii investiției.
Atribuiri directe, fără competiție reală
Analiza arată că peste 90% dintre contractele firmei au fost obținute prin procedura de achiziție directă – o metodă legală, dar care ocolește licitația deschisă și reduce semnificativ concurența, permițând autorităților să selecteze rapid furnizorii.
Potrivit unor surse din administrațiile locale, care au vorbit sub protecția anonimatului, unele contracte ar fi fost „urgente” din cauza termenelor scurte pentru depunerea proiectelor cu finanțare europeană, în timp ce în alte cazuri, anumite recomandări neoficiale ar fi influențat decizia.