Cele mai recente sondaje îl indică pe Hollande drept favorit în sondaje în faţa preşedintelui în exerciţiu Nicolas Sarkozy. Acesta a făcut anunţul care a stârnit nenumărate controverse în cadrul unei emisiuni la televiziunea privată TF1.

„Pentru averi mai mult de un milion de euro pe an, impozitul ar trebui să fie de 75%. Nu este posibil să avem aceste niveluri de remuneraţie”, a declarat Hollande. Acesta a dat indignat ca exemplu progresele financiare considerabile în remunerarea patronilor de la CAC 40 ( indicele bursier care regrupează cele mai mari întreprinderi franceze), de două milioane de euro în medie pe lună.

Până acum, Hollande susţinea introducerea unei alte tranşe de impozitare, de 45% pentru veniturile anuale mai mari de 150.000 de euro de persoană.

Ministrul desemnat pentru buget, Valérie Pécresse, a denunţat "inflaţia fiscală a programului" preyentat de François Hollande spunând că acesta inventează în fiecare săptămână o nouă taxă fără să propună niciodată nici cea mai mică economie.