Principala temă a campaniei sale electorale este renegocierea tratatului fiscal semnat în acest an de 25 şefi de stat sau de guvern din UE, singurele exepţii fiind Marea Britanie şi Cehia. Totodată, Hollande vrea modificarea legislaţiei astfel încât mandatul BCE să presupună şi stimularea creşterii economice, nu numai controlarea inflaţiei. El consideră că echilibrarea finanţelor publice este într-adevăr necesară, însă prioritatea trebuie să fie revenirea la creştere economică, care ar putea fi subminată de "prea multă austeritate".

"Tratatul este o iluzie şi presupune un risc. Creează condiţiile unei crize economice de durată, care ar genera noi dezechilibre bugetare", a declarat Hollande la o reuniune a socialiştilor europeni, la care au mai participat premierul belgian Elio du Rupo şi liderul partidului german de opoziţie SPD, Sigmar Gabriel. Tratatul fiscal presupune introducerea unui plafon strict reglementat asupra deficitelor bugetare ale statelor din UE, cu sancţiuni pentru guvernele care vor înregistra derapaje. Însă mai multe ţări, inclusiv noul guvern din Spania, s-au arătat îngrijorate că austeritatea ar putea înrăutăţi declinul economic din ultimii ani, menţionează mediafax.ro.

Hollande a adăugat că taxa pe tranzacţii financiare ar trebui aplicată la nivelul UE pe toate tipurile de instrumente financiare, inclusiv derivatele, pentru a finanţa investiţii în infrastructură şi alte proiecte care ar susţine creşterea economică.