la bursele internationale. Dupa ce anul trecut a depasit pragul psihologic de 50 de dolari pentru un baril, in 2005 se pregateste sa sara de 60. Nu este insa exclus sa ajunga si mai sus, pesimistii vorbind chiar si de 80 de dolari. Caz in care factura energetica a Romaniei ar creste cu 1,5 miliarde de euro, urcand deficitul de cont curent la peste sapte la suta din PIB.Doua cauze majore stimuleaza saltul nebun al petrolului pe piata internationala. In primul rand, economia mondiala creste sanatos, cu peste patru procente in acest an. Bursele speculeaza daca tarile producatore de petrol, inclusiv OPEC, pot acoperi diferenta. Al doilea motiv tine de conjunctura politica internationala. Situatia din Irak, instabilitatea guvernului din Venezuela sau toanele Rusiei fata de investitorii straini, inclusiv cei din domeniul petrolier, pot trimite unde de soc pe piata petrolului. Efectele ar fi dezastruoase pentru sute de milioane de oameni, inclusiv din Romania.

Scenariul pesimist

• Declinul zacamintelor naturale romanesti pare imposibil de stopat, in conditiile in care nivelul de inlocuire a rezervelor este acum de doar 20%.
• Factura totala legata de importurile de titei si alte produse petroliere ar putea sa creasca pana la nivelul de doua miliarde anual.
• Sansele stabilizarii rezervelor interne la nivelul de 30- 31 milioane tone si a productiei externe la doua milioane de tone sunt extrem de reduse.
• Reconstructia ecologica pentru respectarea legislatiei europene de mediu ne va costa peste un miliard de euro.
• Dependenta de importuri va aseza pretul litrului de benzina in jurul valorii de un euro, Romania avand sanse mari sa devina tara scumpa din acest punct de vedere. In prezent, pretul a atins deja pragul de 80 de euro centi.
• Pe plan extern, cotatiile tot mai ridicate, de peste 80 de dolari pe baril, provoaca incetinirea avantului economiei mondiale. Preturile ridicate hranesc o inflatie debordanta, cu consecinte directe asupra nivelului de trai a sute de milioane de oameni.
• Instabilitatea politica din unele tari exportatoare provoaca intreruperi in furnizarea titeiului. Imediat masinile din tarile dezvoltate sunt trase pe dreapta, sectorul petrochimic ramane paralizat, iar penele de curent devin un fapt cotidian.

Scenariul optimist

• In ciuda scaderii productiei interne anuale pana la nivelul de sase milioane de tone, factura externa, care implica importuri comparabile cu productia interna, nu va afecta foarte mult balanta de plati.
• Companiile romanesti au sanse foarte mari sa exporte produse finite rezultate din prelucrarea petrolului. Principalele exporturi ar putea fi constituite din benzine, uleiuri minerale si produse petrochimice care ar putea ajunge in toata zona din centrul si estul Europei
• In cazul economiei mondiale, presiunea cotatiilor de peste 50 de dolari pe baril nu afecteaza avantul din ultimii trei ani. Gratie tehnologiilor performante, tarile dezvoltate pot asimila socul petrolier fara sa provoace cresterea inflatiei. Indirect, petrolul scump determina si dezvoltarea tehnologiilor mai curate, apte sa evite incalzirea climei.
• Veniturile realizate din vanzarea petrolului consolideaza tarile exportatoare, care devin la randul lor clienti pentru produsele tarilor dezvoltate.
• Apar noi industrii specializate in consumul redus de petrol sau inlocuirea acestuia cu resurse alternative. Veniturile si locurile de munca ale acestor industrii stimuleaza cresterea generala a economiei mondiale.