Soferii care vor fi implicaţi în accidente uşoare vor putea apela la procedura constatarii amiabile incepand cu 1 iulie 2009, potrivit directorului general al Clal Romania, Valentin Tuca. Data intrarii in vigoare a fost stabilita astazi in cadrul unei intalniri dintre sefii societatilor de asigurare si conducerea Comisiei de Surpaveghere a Asigurarilor (CSA).  “Propunerea initala a fost ca acesta (n.r.: constatul amiabil) sa intre in vigoare la 1 aprilie, dar societatile de asigurare au considerat ca perioada de timp avuta la dispozitie era prea scurta ca se sa se pregateasca”, a mai spus Tuca.

 

Constatarea amiabila este procedura care permite ca doi soferi implicati intr-un accident usor sa scape de statul la coada la Politie pentru a raporta tamponarea. Ei doar vor completa impreuna un formular tipizat, in dublu exemplar. Fiecare sofer va ramane cu un exemplar completat pe care il va depune la societatea de asigurare de la care a cumparat asigurarea obligatorie RCA. Prin completarea formularului niciunul dintre cei doi soferi nu isi asuma ca a produs accidentul, acest lucru urmand sa fie stabilit de catre societatea de asigurare. Insa, prin completarea formularului urmeaza sa fie completare informatii referitoare la modul in care s-a produs tamponare. Daca cei doi soferi implicati nu pica de acord asupra acestor detalii, ei pot merge la Politie.

 

Inspectorii de asigurari vor avea la dispozitie scheme cu ajutorul carora vor stabili care dintre soferi a fost vinovat de producerea accidentului.

 

Procedura constatarii amiabile este aplciata in aproape toate tarile europene, iar formularele utilizare sunt identice. Astfel, informaţiile care trebuie completate in a treia casuta de pe coloana din dreapta sunt aceleaşi indiferent dacă acesta este tipărit în greacă sau în franceză. Modelul de formular este luat de la Comitetul European al Asigurărilor (CEA), organizaţie care deţine şi drepturile de copyright asupra acestui tip de document şi care aprobă versiunile traduse în diferite state.

 

Procedura constatarii amiabile urmeaza sa fie popularizata printr-o campanie de informare. Aceasta va fi finantata de CSA, Politie, dar si societatile de asigurare, potrivit directorului general al Clal Romania. Aceasta deoarece atat Comisia, cat si Politia si societatile de asigurare sunt interesate de buna functionare a noului sistem.