Miercuri, 8 februarie, Gwynne Shotwell, președintele și directorul operaţional al SpaceX, care a furnizat Ucrainei comunicaţii în bandă largă, ajutând-o să se apere împotriva forţelor ruseşti, a spus că „nu a fost niciodată menit să fie folosit ca armă”.

„Cu toate acestea, ucrainenii au profitat de ea în moduri care nu au fost în intenţia noastră şi care nu au făcut parte din niciun acord”, a adăugat ea.

Directorul Space X a mai precizat că s-a referit la informaţiile potrivit cărora armata ucraineană ar fi folosit serviciul Starlink pentru a controla dronele folosite pentru a repera poziţiile inamice, pentru a calcula tirurile de lungă distanţă şi pentru a lansa bombe.

„Există lucruri pe care le putem face pentru a le limita capacitatea de a face acest lucru”, a menţionat Shotwell.

„Sunt lucruri pe care le putem face şi pe care le-am făcut”, a mai spus aceasta, fără să dezvăluie însă ce măsuri a luat SpaceX.

Mihailo Podoliak a criticat decizia Space X

Gwynne Shotwell a spus că folosirea Starlink în cazul dronelor a depăşit sfera de aplicare a unui acord pe care SpaceX îl are cu guvernul ucrainean și că acest contract a fost destinat unor scopuri umanitare, cum ar fi furnizarea de internet în bandă largă pentru spitale, bănci şi familii afectate de invazia Rusiei.

„Ştim că armata le foloseşte pentru comunicaţii, iar acest lucru este în regulă”, a spus ea.

„Intenţia noastră nu a fost niciodată ca ei să le folosească în scopuri ofensive”, a adăugat directorul Space X.

Joi, 9 februarie, Mihailo Podoliak, consilierul politic al președintelui Ucrainei, Volodimit Zelenski, a criticat decizia companiei lui Elon Musk.

„Un an de rezistenţă ucraineană, iar companiile trebuie să decidă: Fie sunt de partea Ucrainei şi a dreptului la libertate şi nu caută modalităţi de a face rău. Sau sunt de partea Rusiei şi a „dreptului” acesteia de a ucide şi de a cuceri teritorii”, a scris Podoliak.

„SpaceX (Starlink) şi doamna Shotwell ar trebui să aleagă o anumită opţiune”, a adăugat el.

Space X a furnizat mii de dispozitive Starlink Ucrainei

Armata Ucrainei folosește dispozitivele Starlink pentru a comunica pe teren. Unele dintre acestea au fost furnizate gratis de către compania lui Elon Musk. Cu toate acestea, Podoliak l-a criticat de multe ori pe miliardarul american de la izbucnirea războiului.

Consilierul lui Volodimir Zelenski a respins un plan de pace adus în discuţie la un moment dat de Elon Musk care includea, potrivit lui Podoliak, ideea de „a schimba teritorii străine pentru o pace iluzorie” şi l-a îndemnat pe miliardar să nu „prezinte într-un mod pesimist” relatările oficiale ucrainene despre conflict.

SpaceX a livrat în mod privat camioane încărcate cu terminale Starlink în Ucraina, permiţând armatei ţării să comunice prin conectarea acestora şi prin conectarea lor la cei aproape 4.000 de mini-sateliţi pe care SpaceX i-a lansat până acum pe orbita joasă a Pământului. Guverne, inclusiv Statele Unite şi Franţa, au plătit pentru alte transporturi de terminale Starlink, pe lângă cele finanţate în mod privat de SpaceX.

Semnalele Starlink au fost bruiate

Rusia a încercat să bruieze semnalele Starlink în regiune, dar potrivit directorului companiei, Elon Musk, au ripostat prin întărirea software-ului.

Întrebată dacă Space X a anticipat folosirea Starlink în scopuri ofensive de către armata ucraineană, atunci când a decis să trimită terminalele în zonele de conflict, Gwynne Shotwell a răspuns:

„Nu ne-am gândit la asta. Eu nu m-am gândit la asta. Poate că echipa noastră Starlink s-a gândit, nu ştiu. Dar am aflat destul de repede”.

La sfârșitul anului trecut, Starlink a suferit întreruperi de servicii în Ucraina, însă nu s-a găsit explicația.  Întrebată dacă acele întreruperi au avut legătură cu eforturile SpaceX de a limita utilizarea ofensivă a Starlink, Shotwell a spus că nu vrea să răspundă, pentru că nu este sigură că ştie răspunsul.