„Este este actul nomativ cel mai curajos şi îndrăzneţ de după Revoluţie” a declarat la începutul acestui an ministrul de finanțe, referindu-se la Ordonanța 114. Între timp, însă, asperitățile acesteia au mai fost netezite, în special în domeniul energetic și bancar, după ce mediul de afaceri a criticat inițiativa în termeni foarte duri. Un membru al opoziției a acuzat chiar faptul că Ordonanța Lăcomiei „bagă în faliment economia României”.
În ciuda deschiderii la dialog clamate de guvernanți, efectele acestui act normativ se fac deja simțite. Importurile de gaze din Rusia se află în creștere, în timp ce dobânzile la care se împrumută țara noastră urmează aceeași tendință. Iar o serie de multinaționale par a intra într-o fază de micșorare a expunerii pe piața românească. O altă consecință a ordonanței a fost creșterea prețurilor la serviciile de telefonie, cablu si Internet.
Ce a mai ramas din prevederile actului normativ care urma sa micsoreze dobanzile si sa tempereze apetitul pentru profit al multinationalelor si cum ne afecteaza pe noi, oamenii normali, am discutat la CapitalTV cu Vlad Năstase, CEO al firmei de consultanta Concilium.