Conform AFP, tirul de artilerie lansat din Siria a lovit localitatea turcă de frontieră Altinozu, în provincia Hatay, provocând riposta imediată a armatei turce, a precizat NTV.
Acest ultim incident intervine la două zile după bombardarea miercuri a satului turcesc de frontieră Akcakale, în urma căruia au fost ucişi cinci civili, atac la care armata turcă a răspuns cu tiruri îndreptate asupra poziţiilor militare siriene.
În urma bombardamentului de la Akcakale, ferm condamnat joi de Consiliul de Securitate al ONU, guvernul de la Ankara a anunţat că va riposta sistematic la orice nou tir sirian.
Tot vineri seara, ministrul român al afacerilor externe, Titus Corlăţean, a avut o convorbire telefonică cu omologul turc, Ahmet Davutoglu, referitoare la ultimele evoluţii ale crizei siriene.
‘Şeful diplomaţiei române a condamnat recentele acţiuni agresive ale Siriei din data de 3 octombrie 2012, subliniind că astfel de acţiuni sunt inadmisibile şi reprezintă o încălcare flagrantă a dreptului internaţional şi pun în pericol stabilitatea şi securitatea regională’, a informat MAE.
Potrivit MAE, ministrul Corlăţean a subliniat că România, în calitate de membru NATO şi în spiritul Parteneriatului Strategic româno-turc, este pe deplin solidară cu Turcia şi a transmis condoleanţe pentru pierderile de vieţi omeneşti înregistrate.
Demnitarul român a exprimat încrederea că acest incident nu va conduce la escaladarea situaţiei şi că tensiunile vor fi aplanate.
Ministrul Afacerilor Externe turc, Ahmet Davutoglu, a transmis întreaga apreciere pentru poziţia pe care România a avut-o, atât în calitate de partener strategic, cât şi de membru NATO, inclusiv în cadrul reuniunii Consiliului Nord-Atlantic, desfăşurată în seara zilei de 3 octombrie, se arată în comunicat.
Cei doi oficiali au căzut de acord să menţină un contact permanent, în perioada următoare, în legătură cu aceste evoluţii, precizează MAE.
Sursa: Agerpres