Mănânci sănătos și faci sport dar te îngrași? De vină ar putea fi o alergie alimentară. Potrivit doctorului OZ este posibil să va îngrășați și 10 kilograme, într-un an, dacă aveți o alergie nedepistata. Se estimează că 50% din populație este alergică la un anumit aliment, fără să știe. “Dacă aveți alergie la anumite alimente, acestea provoacă înmulțirea bacteriilor periculoase în sistemul digestiv. Acestea produc toxine care provoacă inflamații la nivelul intestinelor și acestea nu mai funcționează corect”, explică dr. Oz.

Cu o digestie defectuoasă poți să te îngrași sau să ai simptome neplăcute precum diaree sau constipație, balonare, flatulență. Atunci când intestinal nu este activ materiile toxice sunt mult mai predispuse să fie absorbite prin peretele intestinului și în circuitul sanguin din care ele vor fi apoi depozitate în țesuturi. Dacă un sistem de eliminare este inactiv, în corp vor fi reținute mult mai multe resturi. Acest lucru duce la apariția mai multor boli.

Alergiile alimentare nu se manifestă la primul contact cu alimentul, iar simptomele se pot agrava cu timpul. Se pot manifestă la numeroase alimente, dar în funcție de specificul alimentar al unei țări pot domină unele sau altele. Cele mai frecvente la noi sunt alergiile la ouă, soia, alune, arahide sau lapte.

Cum se manifestă alergia: de la crampe la vărsături, umflarea buzelor și fetei

„Oamenii care au alergii alimentare trebuie să devină cititori de etichete”, recomandă  nutriționistul Corina Zugravu, întrucât și cea mai mică cantitate dintr-un component alimentar poate stârni reacții grave. Simptomele alergiei merg de la vărsături și crampe abdominale până la șoc anafilactic. Alte manifestări sunt  urticaria sau alte erupții pe piele, furnicături sau mâncărimi în cavitatea bucală, umflarea fetei, gâtului, limbii sau buzelor, tușe sau îngreunarea respirației. Chiar dacă inițial par suportabile, ele se pot agrava. Uneori, primele reacții apar în cel mult două minute, alteori după două ore după ce au fost consumate alimentele.