DISTINCTII Finalistii anului 2005 sunt, fara exceptie, exemple de succes ale mediului de afaceri autohton

A XI-a editie, 15 finalisti si cinci premii. Acestea sunt cuvintele cheie ale festivitatii OSKAR Capital din acest an. Un eveniment care aduce in lumina reflectoarelor realizarile de exceptie ale companiilor, bancilor, managerilor sau oamenilor de afaceri, dar si unul care premiaza
viziunea, tenacitatea si curajul de a conduce sau dezvolta o companie.


Dupa o analiza riguroasa a aproape 50 de candidati, juriul OSKAR Capital s-a oprit la cate trei nominalizati pentru fiecare dintre cele cinci categorii. Este suficient sa arunci o privire asupra profilului acestora pentru a realiza care au fost sectoarele economice care au tinut capul de afis in 2005. Sunt, practic, domeniile “speranta” ale anilor ‘90 si care acum, iata, confirma din plin:
retail, servicii financiare, telecomunicatii si IT. Aceste sectoare ne spun, de fapt, spre ce ne indreptam. Ele sunt industriile cu care putem avea succes si putem fi competitivi pe piata europeana. si tot ele demonstreaza ca putem crea afaceri de succes in Romania, atat de bine construite incat sa-i poata tenta chiar si pe jucatorii mondiali.



Dovada stau tranzactiile, unele chiar spectaculoase, parafate in acest an. Nu atat sumele care s-au invartit in jurul acestor “deal-uri” sunt cele care trebuie luate neaparat in considerare, cat recunoasterea profesionalismului celor care au lansat acele business-uri. Iar noi vrem sa fim printre primii care le ofera aceasta recunoastere.

Omul de afaceri al anului



Gabriel Mardarasevici

Povestea lui Mardarasevici are toate ingredientele unui scenariu de film american. Prin 1994 era asistent universitar la catedra de masini electrice a Universitatii din Iasi si a decis sa-si caute inca o slujba. Asa a ajuns la firma de servicii IT Radix. Mai intii ca simplu angajat, si, dupa cum isi aminteste, pe atunci “muta cutiile”. A reusit sa se afirme si a ajuns director executiv. Acesta este momentul in care cumpara un sfert din actiunile firmei de la fondatorul ei. A platit cam 700 de dolari. Ulterior, si-a majorat participatia la 75%. In primavara si-a vandut actiunile firmei americane Ness Technologies, in urma unei tranzactii de sapte milioane de euro. El a fost mentinut la conducerea firmei pentru inca doi ani.






Florin Andronescu

Se poate spune ca vanzarea participatiei de 20% pe care o avea la Credisson a fost pentru Florin Andronescu tranzactia carierei sale. In aprilie, compania Cetelem, filiala a BNP Paribas, lider pe piata creditelor de consum din Europa, a semnat un acord cu reprezentantii fondului de investitii suedez Oresa Ventures si Florin Andronescu, fondator si presedinte al Credisson. In baza documentului, Cetelem a preluat pachetul integral de actiuni al Credisson, al carei presedinte a ramas Andronescu. Partea lui din tranzactia de circa 50 milioane de euro s-a ridicat in jurul a zece milioane de euro. Omul de afaceri a pastrat un pachet de actiuni la Flanco, dupa ce anul trecut a batut palma cu DBG Eastern Fund.






Octavian Radu

Cu siguranta ca 2005 a fost anul expansiunii pentru grupul condus de omul de afaceri bucurestean. A dat semnale ca e in cautare de achizitii inca din urma cu un an si jumatate in urma, cand a preluat active ale Hollywood Music & Film. In septembrie, a iesit puternic in prim plan, odata cu preluarea Best Computers si Best Distribution. Afacerea s-a ridicat la circa sase milioane de euro, incluzand si un schimb de actiuni. La nici o luna distanta de acest moment, Radu Octavian recidiveaza si anunta cumpararea Pro Noi, cea mai mare retea de librarii din Republica Moldova. Dupa un scurt respiro, RTC a batut palma pentru preluarea Sistec din Cluj si, la inceputul lui noiembrie, pentru Simtech Datacom, un distribuitor de cartele preplatite si telefoane mobile.





Speranta anului







Marius Alexa

Cand a creat www.finantare.ro nu s-a gandit neaparat la un profit, cat la ideea de a realiza un instrument util celor care doresc sa-si dezvolte afacerile. Practic, a inceput cu 12 dolari. Initiativa a prins, iar Marius Alexa (28 de ani) a mers mai departe. In 2003 a infiintat firma de software Sologics Romania in parteneriat cu o companie germana. Anul viitor vrea sa lanseze o retea de site-uri economice menite sa puna la dispozitia intreprinzatorilor toate informatiile necesare dezvoltarii afacerilor lor (www.firme.ro, www.businessangels.ro, www.impozite.ro). De asemenea, isi propune ca in 2006 sa publice o carte despre cum se face un plan de afaceri. Peste zece ani se vede detinand cea mai mare companie de brokeraj de informatii economice online din Romania.






Iulian Dascalu

La 35 de ani, Iulian Dascalu este cunoscut ca unul dintre cei mai importanti operatori de pe piata imobiliara din zona de vest a tarii si din regiunea Moldovei. Averea sa a cunoscut o crestere importanta in ultimul an, datorata finalizarii uneia dintre cele mai mari investitii imobiliare din vestul tarii: Iulius Mall Timisoara. Este vorba de o investitie de circa 45 milioane de euro. Planurile sale prevad operarea acestui ansamblu in urmatorii zece ani, in conditiile in care veniturile anuale din chirii vor fi de circa 8,5 milioane de euro. Dascalu mai detine in Timisoara si Centrul comercial Terra, iar la Iasi complexul Iulius Mall.






Gabriel Muraru

A renuntat la cariera de ofiter pentru a intra in afaceri. La mijlocul anilor ‘90 a facut primii pasi intr-un domeniu absolut nou pentru el, infiintand la Piatra Neamt compania de confectii Dinasty. Afacerea a inceput in apartamentul familiei Muraru, cu productia de cravate. Dupa cativa ani, incasarile sale au ajuns sa fie calculate in milioane de euro, iar Muraru a inceput extinderea pe plan national. Numai in 2005, a deschis sapte magazine Dinasty, care se adauga celor 16 unitati “Alb si Negru” pe care le detine impreuna cu creatoarea de moda Agnes Toma. Muraru (37 de ani) are, de asemenea, in proiect deschiderea unui lant de cafenele in propriile magazine.





Banca anului







BRD – Groupe Societe Generale

Cotele mari de piata sunt mai greu de pastrat decat de crescut. BRD a reusit, totusi, sa isi majoreze cota in totalul activelor nete bancare cu 1,2 puncte procentuale, ajungand la 14,2% la finele primului semestru. Banca s-a mentinut pe locul doi in piata, distantandu-se si mai mult de urmatoarea clasata. Chiar mai spectaculoasa a fost cresterea profitului: plus 97% fata de primul semestru din 2004 (pana la 82,9 milioane de euro), una dintre cele mai mari din sistemul bancar. Avansul a reusit pe fondul expansiunii in zona de retail. BRD a deschis circa 100 de unitati dedicate acestui segment. Creditele acordate persoanelor fizice au crescut cu 88%, iar depozitele atrase, cu 67%.





Banca Transilvania

Banca se afla pe un trend spectaculos de crestere. La jumatatea anului a urcat doua pozitii in topul pietei dupa active, de pe pozitia 11 pe locul noua, devansand atat Alpha Bank, cat si Banca tiriac, ajungand la o cota de piata de 3,4%. De aproape patru ori mai mare (12%) este insa cota detinuta pe piata creditelor ipotecare. Cele 15 milioane de euro profit net dupa primele sase luni marcheaza o crestere de 85% fata de aceeasi perioada a anului trecut. O expansiune spectaculoasa a avut loc in special pe zona de retail: 41 de noi unitati deschise si un portofoliu imbogatit anul acesta cu noi produse, in special pentru IMM si credite ipotecare.






HVB Bank

Tot doua pozitii, dar ceva mai sus, in clasamentul activelor pietei a urcat, la finele primului semestru, si HVB Bank, ajungand de pe locul opt pe pozitia a sasea. Rezultatele remarcabile (aproape 1,5 miliarde de euro active nete si o cota de piata de 5%) au situat banca la o distanta infima de ocupanta locului cinci (CEC). Fuziunea cu Banca tiriac o va aduce insa direct pe pozitia a patra, in timp ce o viitoare posibila fuziune cu Unicredit va urca noua entitate direct pe locul trei. In primul semestru, HVB a reusit o dublare a profitului net (21,7 milioane de euro), in aceasta perioada continuand expansiunea pe piata traditionala a clientilor corporativi, dar si pe retail.





Investitia anului







Vodafone – Connex

Estimata la 2,5 miliarde de dolari, tranzactia prin care Vodafone, cel mai mare operator de telefonie mobila din lume, a preluat 79% din capitalul MobiFon, in primavara acestui an, este cea mai mare in care a fost implicata o companie de pe piata romaneasca. Contractul semnat cu grupul canadian TIW a prevazut achitarea acestei sume sub forma de lichiditati. Vodafone detinea, inaintea acestei preluari, 20,1% din actiunile operatorului roman de telefonie mobila. Tranzactia a triplat valoarea investitiilor britanice in Romania si a propulsat Regatul Unit in varful clasamentului tarilor de provenienta a capitalului strain investit pe piata romaneasca.





UPC – Astral Telecom

UPC a achizitionat la jumatatea lunii octombrie compania Astral Telecom, pentru suma de 407,1 milioane de dolari, devenind astfel cel mai mare furnizor autohton de comunicatii prin cablu si satelit, cu aproape 1,3 milioane de clienti. In acelasi timp, compania nou creata este cea mai importanta investitie americana din Romania, dupa ce in ultimii 12 ani UPC Romania a alocat aproximativ 500 milioane de dolari pentru activitatile de pe piata romaneasca. UPC Romania face parte din UPC Broadband, divizia de comunicatii prin cablu a Liberty Global, care opereaza in 16 state, din care 13 situate in Europa, reteaua companiei fiind prezenta in 16,1 milioane de locuinte.






Zentiva – Sicomed

Producatorul ceh de farmaceutice Zentiva a finalizat, in octombrie, achizitia unui pachet de 51% din actiunile producatorului roman de medicamente Sicomed, tranzactie in valoare de circa 102 milioane de dolari realizata prin preluarea in totalitate a actionarului majoritar al acestuia, compania de investitii Venoma Holdings Limited. Miscarea a fost urmata de lansarea unei oferte publice de peste 76 de milioane euro pentru preluarea restului de 49% din capitalul Sicomed. Zentiva anticipeaza ca achizitia producatorului roman va aduce profit pe actiune inca din primul an. In plus, compania se asteapta sa obtina economii anuale de pana la sase milioane de dolari.





Managerul anului







Aliz Kosza – Orkla Foods

Din ianuarie 2004, conduce subsidiara din Romania a Orkla, companie cu capital integral norvegian. In calitate de CEO, Aliz Kosza a luat decizii strategice care au schimbat traiectoria companiei si au asigurat o platforma solida, garantand sporirea cifrei de afaceri in urmatorii ani. In 2004, Orkla si-a extins activitatea si in sectorul productiei de gemuri, dupa ce a achizitionat firma Grup JM din Targoviste. A urmat preluarea in februarie 2005 a producatorului de pateuri Ardealul Covasna. Afacerea s-a consolidat prin lansarea de noi produse si introducerea unui nou sistem de distributie. Astfel, la nivelul grupului, Orkla Foods Romania a fost recunoscuta drept compania cea mai dinamica din regiune.





L