Principalul indicator luat, de obicei, in calcul la analiza activitatii societatilor de asigurare este volumul de prime brute incasate. Din acest punct de vedere, veniturile realizate de cele 51 de societati de asigurari, care au incasat prime anul trecut, insumeaza 2.414 miliarde, ceea ce reprezinta o crestere cu 85,18% fata de anul precedent. Cum insa, fara a tine cont de rata inflatiei (40,6%, conform Comisiei Nationale pentru Statistica), aceasta cifra nu demonstreaza mare lucru, vom spune ca luand in calcul acest indicator, volumul de prime brute incasate pe toate categoriile de asigurari a fost in 1998, in termeni reali, cu 31,7%, mai mare decat in anul precedent. Corelatiile nu se opresc aici. Raportand veniturile din prime brute incasate la populatia tarii, rezulta o densitate a asigurarilor de circa 9,8 USD prime/ pe cap de locuitor, fata de 8,23 in anul anterior, ceea ce este, evident, un fapt pozitiv.
Daca insa comparam aceste ultime cifre cu cele realizate in tarile cu traditie in domeniu(1.200 USD prime/loc. in Germania, 1.550 USD in Olanda, 1.780 USD in Franta), concluzia care se impune este aceea ca piata romaneasca a asigurarilor este inca intr-o faza de pionierat, dispunand de un potential de dezvoltare neexploatat suficient. Nu in ultimul rand, trebuie mentionata si cresterea ponderii asigurarilor in produsul intern brut, de la 0,5% la 0,71%, in 1998, cu mentiunea ca acest lucru a fost posibil nu doar pe fondul dezvoltarii sectorului asigurarilor, ci si din cauza scaderii produsului intern brut comparativ cu anul precedent. In ceea ce priveste daunele platite de societatile de asigurari in 1998, datele partiale indicau o crestere procentuala mai mare a acestora, comparativ cu dinamica primelor brute incasate. Cifrele finale au rasturnat pronosticul initial, totalul despagubirilor – 1.022.127 milioane lei-reprezentand o crestere fata de anul precedent, in termeni reali, cu doar 5,57 %, in timp ce rata daunei a scazut fata de aceeasi perioada de la 48,99% la 42,90%, in1998.
De mentionat este faptul ca, dintre tipurile de asigurari practicate pe piata, cea mai mare rata a daunei platite se inregistreaza la asigurarile de credite si garantii (104,44%), iar cea mai mica, la cele de incendiu si alte pagube la bunuri (12,12%). Dintr-o alta perspectiva, pe fondul global al recesiunii economice din ultimul an, cresterea cifrelor din domeniul asigurarilor pare un fenomen greu de explicat. Explicatii insa exista. Una dintre acestea se refera la polarizarea pietei asigurarilor. Dintre cele 51 de societati care au activat efectiv in 1998, doar zece sunt semnificative ca cifre de piata, acestea insumand, de altfel, un procentaj de 87,02% din totalul primelor incasate.
Politele auto sunt
motorul asiguratorilor
Mai mult decat atat, primele trei dintre cele zece companii mentionate, (Asirom, Astra, Asit) detin impreuna o cota de peste 60% din piata, ceea ce este un argument in plus in sprijinul motivatiei de mai sus. O alta explicatie este data de structura pe categorii de asigurari a veniturilor realizate. Desi numarul de contracte incheiate a scazut, iar rata daunei este destul de mare, in 1998, asigurarile auto au continuat sa aduca cei mai multi bani asiguratorilor.
Astfel, dintre cele 2.414 miliarde incasate in 1998, mai bine de jumatate (respectiv 1.355 miliarde, reprezentand o cota de 56,13%) au fost realizate din polite de asigurari auto fie facultative (Casco), fie de raspundere civila (RCA).
Cum statisticile arata ca, la nivel national, parcul auto a crescut de la an la an, in ciuda declinului economic, iar pentru autovehicule asigurarile de raspundere civila auto, ca si cele tip Carte Verde, sunt obligatorii, este de inteles de ce, spre deosebire de alte domenii, in cel al asigurarilor s-au inregistrat rezultate pozitive. „Daca s-ar fi incheiat cate o polita RCA pentru fiecare autovehicul care circula in tara, cum de altfel exista obligativitatea legala, incasarile pe total piata la aceasta categorie s-ar fi dublat”, opineaza Daniela Grigore, director Asigurari Auto Asirom.
Cresterea veniturilor din prime de asigurare a impus societatilor constituirea unor rezerve corespunzatoare de prime si daune, precum si a rezervelor matematice in cazul asigurarilor de viata. In acest sens, cresterea realizata in 1998 a fost de 104,85%, rezervele insumand 1.618 miliarde, cea mai mare pondere avand-o rezervele de daune (43,97%), urmate de cele de prima (32,57%) si cele matematice (23,46%).
Asirom pierde viteza
In ceea ce priveste activitatea de reasigurare, lucrurile sunt ceva mai complicate, sumele reprezentand daunele recuperate din reasigurari diminuandu-se in proportie de 88,86%, in conditiile in care volumul despagubirilor a crescut in ultimul an.
Practic, societatile romanesti fie nu negociaza eficient contractele de reasigurare, fie colaboreaza atunci cand impart un risc asigurat cu reasiguratori rau-platnici.
Fata de anul precedent, in 1998, clasamentul primelor zece societati de asigurare nu a cunoscut modificari deosebite. Liderul Asirom a mai pierdut aproximativ cinci procente din piata, fapt explicabil totusi prin diversificarea concurentei si prin aparitia unor actori puternici.
Cel mai reprezentativ, Nederlanden, a reusit performanta ca, practicand un singur tip de asigurari (de viata), sa patrunda intr-un clasament al primelor incasate pe toate categoriile de asigurari. In afara companiei Nederlanden, este de remarcat si ascensiunea societatii Unita, de pe locul zece, acum doi ani, pe locul sase, anul trecut.