Consiliul Concurentei a dispus recuperarea ajutorului de stat de care a beneficiat societatea Lamdro Drobeta Turnu Severin, precum si a dobanzilor aferente acestuia, valoarea totala ce urmeaza a fi recuperata fiind de aproximativ 3,2 milioane lei.

Compania Lamdro a beneficiat in anii 2002 si 2003 de facilitati fiscale acordate sub forma scutirii de la plata a unor penalitati si majorari de intarziere datorate bugetului de stat si de suspendare platii la organele vamale pentru o perioada de 60 de zile a TVA-ului aferent materiilor prime importate.


Avand in vedere situatia economico-financiara a societatii, ajutorul de stat de care a beneficiat Lamdro este un ajutor pentru restructurarea unei companii in dificultate. Societatea putea beneficia de acest tip de ajutor numai in conditiile respectarii prevederilor stipulate in Protocolul nr. 2 privind produsele CECO.


Protocolul nr. 2 privind produsele CECO, prevede ca Romania poate, in mod exceptional, in ceea ce priveste produsele siderurgice CECO, sa acorde ajutor public pentru restructurare, cu conditia ca acesta sa duca la viabilitatea firmei beneficiare, in conditii normale de piata, la sfarsitul perioadei de restructurare, valoarea si intensitatea unui asemenea ajutor sa fie strict limitate la ceea ce este absolut necesar pentru restaurarea viabilitatii si ajutorul sa fie progresiv redus, iar programul de restructurare sa fie legat de o rationalizare globala si o reducere de capacitate in Romania.


Potrivit Consiliului Concurentei, companai nu este inclusa in lista societatilor din siderurgie care puteau beneficia de ajutor de stat pentru restructurare, lista cuprinsa in Strategia de restructurare a industriei siderurgice din Romania.


Lamdro Drobeta Turnu Severin a fost infiintata in anul 1987, iar in anul 2000, in urma privatizarii, a fost cumparata de catre grupul de intreprinderi Max Aicher, din Germania.

Sursa: Consiliul Concurentei, 13 iulie 2006