Comisia Europeană şi-a dat acordul pentru ca vaccinul Imvanex să fie comercializat ca o măsură de protecţie medicală împotriva variolei maimuţei, aşa cum a recomandat săptămâna trecută Agenţia Europeană pentru Medicamente (EMA), a anunţat luni producătorul acestui ser, compania daneză de biotehnologie Bavarian Nordic, citată de Reuters.

Vaccinul aprobat în Europa, SUA și Canada

Comisia Europeană a luat decizia privind autorizarea vaccinului Imvanex la doar o zi după ce Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a emis cel mai înalt nivel al său de alertă – urgenţă de sănătate publică de importanţă internaţională – din cauza răspândirii rapide a variolei maimuţei.

„Disponibilitatea unui vaccin autorizat poate să îmbunătăţească semnificativ pregătirea ţărilor pentru a combate bolile emergente, însă numai prin investiţii şi planuri structurate privind pregătirile pentru situaţiile de risc biologic”, a declarat Paul Chaplin, CEO-ul companiei Bavarian Nordic.

Vaccinul acestei companii, singurul ser aprobat pentru prevenirea infectării cu variola maimuţei în Statele Unite şi Canada, fusese până acum autorizat în Europa doar pentru a combate variola umană.

De asemenea, vaccinul, care a obținut aprobări de reglementare în Canada, va fi comercializat sub numele de Imvamune și în SUA sub numele de Jynneos. În aceste cazuri aprobările au fost extinse pentru a include indicația privind variola maimuței.

Însă Bavarian Nordic a furnizat deja mai multor ţări din UE doze cu vaccinul său Imvanex în timpul actualei epidemii de variola maimuţei în cadrul unei proceduri cunoscute sub numele de „utilizare off-label”.

Vaccinul a fost dezvoltat cu ajutorul guvernului SUA

Autorizarea este validă în toate ţările membre ale Uniunii Europene, precum şi în Islanda, Liechtenstein şi Norvegia, au anunţat reprezentanţii companiei daneze.

Dezvoltarea vaccinului Imvanex a fost posibilă datorită unor investiţii importante făcute de administraţiile americane în ultimele două decenii. Imvanex este un vaccin antivariolic care nu se repetă, dezvoltat în colaborare cu guvernul SUA pentru a asigura aprovizionarea cu un vaccin antivariolic pentru întreaga populație, inclusiv pentru persoanele imunocompromise.

Infecția cu variola maimuței este tratată în general cu medicamente pentru febră, iar dacă există o infecție a sângelui sau o pneumonie virală, se administrează medicamente adecvate. Boala se transmite de la animalele infectate la om prin contact indirect sau direct.