Comisia Europeană, gata să ia măsuri ferme împotriva variolei maimuţei

Prin vocea comisarului european pentru sănătate, Stella Kyriakides, Comisia Europeană a transmis că este „pregătită să intensifice” răspunsul blocului comunitar în faţa acestei boli.

„Astăzi, OMS a declarat variola maimuţei ca fiind o urgenţă de sănătate publică la nivel mondial.

Am monitorizat în mod activ situaţia încă din prima zi, iar vaccinurile împotriva variolei maimuţelor sunt deja livrate către statele noastre membre.

Suntem pregătiţi să intensificăm răspunsul UE”, este mesajul postat de comisarului european pentru sănătate pe contul său de Twitter.

Decizia oficială luată de OMS sâmbătă, 23 iulie, după mai multe ezitări

Reamintim că sâmbătă, 23 iulie, OMS a activat cel mai înalt nivel de alertă pentru epidemia tot mai mare de variola maimuței, declarând virusul ca fiind o urgență de sănătate publică de interes internațional.

Agenția ONU a refuzat luna trecută să declare o urgență globală ca răspuns la variola maimuței, însă infecțiile au crescut substanțial în ultimele săptămâni, împingându-l pe șeful OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, să emită acum cea mai înaltă alertă.

Această desemnare rară înseamnă că, în prezent, OMS consideră epidemia ca fiind o amenințare suficient de importantă pentru sănătatea mondială încât să fie nevoie de un răspuns internațional coordonat pentru a preveni răspândirea virusului și, eventual, transformarea acestuia într-o pandemie.

Deși declarația nu impune cerințe guvernelor naționale, aceasta reprezintă un apel urgent la acțiune. OMS poate emite doar îndrumări și recomandări pentru statele sale membre, nu mandate.

Statele membre sunt obligate să raporteze evenimentele care reprezintă o amenințare la adresa sănătății mondiale.

Cinci decese raportate în 2022, toate pe continentul african

Peste 16.000 de cazuri de variola mimuței au fost raportate în 75 de țări până acum în acest an, iar numărul de infecții confirmate a crescut cu 77% de la sfârșitul lunii iunie până la începutul lunii iulie, potrivit datelor OMS.

Anul acesta, în Africa au fost raportate cinci decese cauzate de acest virus.

Până în prezent, nu au fost raportate decese în afara Africii.