Șeful OMS vorbește despre finalul pandemiei de COVID. Este la vedere

Așadar, directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, a declarat că lumea nu a fost niciodată într-o poziție mai bună pentru a pune capăt pandemiei COVID-19. Potrivit acestuia, națiunile trebuie să își continue eforturile anti-COVID.

„Nu am ajuns încă acolo. Dar sfârșitul este la vedere”, a declarat Tedros Adhanom Ghebreyesus, conform informațiilor transmise de reuters.com

Decesele provocate de COVID săptămâna trecută au fost cele mai scăzute din martie 2020, notează sursa menționată.

Cazurile de variola maimuței au o tendință de scădere

În timp ce OMS se așteaptă la valuri viitoare de COVID, lumea are la îndemână instrumente precum vaccinuri și antivirale pentru a preveni infecțiile grave, a declarat Maria Kerkhove, responsabilă tehnică pentru COVID-19.

La rândul lor, cazurile de variola maimuței au o tendință de scădere, dar Tedros a îndemnat țările să continue lupta împotriva virusului.

„Ca în cazul COVID-19, nu este momentul să ne relaxăm sau să lăsăm garda jos”, a completat Tedros Adhanom Ghebreyesus.

OMS: Epidemia mondială de variola maimuței depășește 50.000 de cazuri

Amintim că Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a transmis luna trecută că variola maimuței a infectat peste 50.000 de oameni de la apariția sa.

Tabloul de bord al Organizației Mondiale a Sănătății a enumerat 50.496 de cazuri și 16 decese raportate în acest an la agenția ONU, care a declarat epidemia ca fiind o urgență de sănătate publică globală în iulie.

Șeful OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, a declarat că scăderea numărului de noi infecții a demonstrat că epidemia ar putea fi oprită.

„În Americi, care reprezintă mai mult de jumătate din cazurile raportate, mai multe țări continuă să înregistreze o creștere a numărului de infecții, deși este încurajator să vedem o tendință susținută de scădere în Canada”, a declarat el într-o conferință de presă.

„Unele țări europene, printre care Germania și Olanda, înregistrează, de asemenea, o încetinire clară a epidemiei, demonstrând eficacitatea intervențiilor de sănătate publică și a implicării comunității pentru a urmări infecțiile și a preveni transmiterea.

De la începutul lunii mai, a fost raportată o creștere a numărului de infecții cu variola maimuței  în afara țărilor africane în care această boală este de mult timp endemică.

OMS a declanșat cel mai înalt nivel de alarmă pe 24 iulie, clasificând-o ca fiind o urgență de sănătate publică de interes internațional, alături de Covid-19.

„Eliminarea variolei maimuței are nevoie de trei lucruri: dovezile că este posibil, pe care începem să le vedem acum; voința și angajamentul politic; și punerea în aplicare a măsurilor de sănătate publică în comunitățile care au cea mai mare nevoie de ele”, a declarat Tedros.