Grup Servicii Petroliere (GSP) a semnat pe data de 19 noiembrie un contract de 269 milioane dolari cu Gazprom, contract menţionat de preşedintele Traian Băsescu în confruntarea avută joi cu Mircea Geoană, a declarat pentru Mediafax Radu Petrescu, director de comunicare al GSP.

Liderul PSD Mircea Geoană i-a reproşat, joi, lui Traian Băsescu, că nu este primit în Rusia din cauza politicii externe agresive, care îi surprinde şi pe occidentali, replica şefului statului fiind că preferă să nu meargă la Moscova, dar firmele româneşti să încheie contracte de 250 mil.de dolari.

Băsescu i-a spus lui Mircea Geoană că este vorba de un contract încheiat de Societatea de construcţii petroliere Constanţa cu firma Gazprom, pentru construirea unui gazoduct până la Soci, o conductă submarină de 150 de kilometri, pentru racordarea sistemului de gaze rusesc la Soci.

„E o firmă românească ce execută această lucrare. De unde inventaţi dumneavoastră că România nu are relaţii cu Rusia? România nu are relaţii de subordonare cu Rusia, dar are foarte bune relaţii”, a adăugat Băsescu.

Preşedintele a menţionat greşit numele firmei, fiind vorba despre Grup Servicii Petroliere (GSP), controlată de omul de afaceri Gabriel Comănescu. Aceasta va construi o porţiune din gazoduct, proiect numit Olympia.

Gazoduct Rusia-Turcia

Proiectul Olympia va include conectarea conductei Dzhubga-Lazarevskoe-Soci la conducta de gaz activă intercontinentală Rusia-Turcia, în oraşul Gorski, din regiunea Tuapse.

„Dzhubga-Lazrevskoe-Soci va fi construită în două părţi, o secţiune pe mare şi alta pe uscat. Pe coasta dintre Dzhubga şi Lermontovo, secţiunea de uscat va coborî în Marea Neagra, unde lucrările de asamblare vor lega secţiunea de mare până la staţiile de distribuţie a gazelor care se construieşte simultan în Dzhubga, Novomikhailovka, Tuapse şi Kudepsta. Conducta va reveni pe uscat în Soci, în zona satului Veseloe”, a declarat pentru MEDIAFAX Radu Petrescu, director de comunicare al GSP.

Vor monta 148 de kilometri de conducte

El a adăugat că obiectivul proiectului este de a a asigura o aprovizionare „stabilă şi fiabilă” de gaz pentru teritoriul Krasnodar şi a zonei de coasta a Mării Negre, inclusiv în oraşe precum Tuapse şi Soci.

„Valoarea lucrărilor care vor fi efectuate de GSP se ridică la 269 milioane de dolari. Noi am încheiat contractul în data de 19 noiembrie un contract cu Stroygazmontazh, contractorul general al proiectului, al cărui beneficiar este Gazprom”, a mai spus Petrescu.

Lucrările GSP includ montarea conductelor submarine, cu o lungime de 148 de kilometri.

„Traseul conductei va avea 164 de kilometri, din care 148 vor traversa fundul mării, la 500 de metri de mal. Conducta Dzhubga-Lazrevskoe- Soci va livra consumatorilor 3.8 miliarde de metri cubi de gaze naturale anual”, a precizat Petrescu.

SURSA:Mediafax