La nivel gobal, BREI (Bucharest Real Estate Index), lansat de compania de consultanta imobiliara Colliers International, a inregistrat in luna iulie o crestere de sub 1%. La nivel de sectoare insa, fluctuatiile consemnate de preturile apartamentelor au fost semnificative,indicele BREI-Vechi consemnand fluctuatii care au variat intre +8% si -6%.

Aceasta este cea de-a treia luna de stagnare efectiva pe segmentul apartamentelor noi. In luna iulie, ca si in lunile iunie si mai, BREI-Nou inregistreaza o valoare de 1.909 Euro/metru patrat. Aparent, piata apartamentelor noi nu a inregistrat nicio scadere de la inceputul acestui an. Totusi, pentru a revigora vanzarile scazute din timpul verii, dezvoltatorii au lansat oferte promotionale, fie oferind reduceri de pret, fie incluzand locurile de parcare in pretul apartamentului.

De asemenea, valoarea BREI-Vechi la nivelul capitalei a inregistrat o crestere de doar 1%. In evolutia individuala a fiecarui sector se observa insa schimbari mult mai dramatice. Sectorul 1 prezinta o crestere spectaculoasa, de 8%, ajungand la nivelul de 2.250 Euo/mp, fata de 2.061 Euro/mp cat inregistra in luna mai. La polul opus se afla sectorul 6, care a suferit o reducere de 6% a pretului mediu/mp, atingand in aceasta luna 1.525 Euro/mp. O apreciere semnificativa se observa si in sectorul 2, care ajunge la un nivel mediu de 1.685 Euro/mp, cu 6% mai mult decat luna precedenta. Sectoarele 3 si 4 se confrunta cu mici deprecieri, de 1 si respectiv 2%, in timp ce sectorul 5 inregistreaza o apreciere cu 2% a pretului mediu/mp.

Luna iulie incheie un trimestru in care preturile pe piata rezidentiala din Bucuresti au stagnat. Pornind de la valoarea de 1.843 Euro/mp, inregistrata in luna mai, ajungem in luna iulie la 1.844 Euro/mp, diferenta dintre cele doua luni fiind practic inexistenta.

Fata de luna ianuarie, BREI indica, la nivel global, o crestere cu aproximativ 1%. Cu toate acestea, parcursul primei jumatati de an a inregistrat variatii intre -4% si +3% fata de valoarea de 1.826 Euro/mp inregistrata in ianuarie, ajungand la un minim in luna februarie de 1.776 Euro/mp si la un maxim absolut in luna aprilie de 1.888 Euro/mp. Raportat la luna ianuarie a acestui an, BREI-Vechi s-a depreciat cu 4%, dupa ce a oscilat intre – 5% si + 4% in lunile precedente fata de valoarea inregistrata la inceputul acestui an. In primele 7 luni ale acestui an BREI-Nou s-a apreciat cu aproximativ 10%, crestere datorata majorarilor de pret din primul trimestru.

Sursa: Colliers International