Astăzi a intrat în vigoare un Cod portocaliu de inundaţii pentru unele sectoare de râuri din bazinul Someş-Tisa, un Cod galben pentru sectoare de râuri din bazinele hidrografice Mureş şi Olt, precum şi pe râurile din bazinul hidrografic Siret.

De asemenea, bazinele hidrografice aflate încă de vineri sub avertizare hidrologică Cod galben şi portocaliu sunt Someş-Tisa, Crişuri, Banat, Mureş, Jiu, Olt, Siret şi Prut-Bârlad, potrivit unei informări a A. N. Apele Române, postate pe pagina proprie de Facebook. Fenomenele vizate sunt inundaţii cu caracter torenţial, de tip flash-flood, scurgeri de pe versanţi, torenţi şi pâraie, cu risc de producere de viituri rapide, în special pe râurile mici şi afluenţi.

„Autorităţile locale au fost atenţionate să identifice şi să îndepărteze depozitele de deşeuri de pe maluri şi din cursurile de apă care pot bloca secţiunile de scurgere a apelor. Existenţa acestor depozite şi antrenarea lor în cursurile de apă, ca urmare a creşterii nivelurilor apelor pot constitui un risc major de producere a unor inundaţii cu impact local. Manevrele sunt efectuate cu respectarea regulamentelor de exploatare în vigoare”, notează reprezentanţii instituţiei.

Aceştia dau asigurări că echipele de intervenţie sunt mobilizate cu utilaje şi mijloace.

„Echipele Apelor Române sunt pregătite să ia măsuri suplimentare pentru protecţia populaţiei situată din zonele de risc. Acolo unde va fi nevoie, Apele Române, prin unităţile sale de la nivel bazinal şi judeţean, sunt pregătite să acorde sprijin autorităţilor locale, dacă şi unde situaţia o va impune”, a afirmat Ervin Molnar, director general A. N. Apele Române.

Populaţia trebuie să asculte atenţionările autorităţilor responsabile de la nivel local şi să nu circule sau să desfăşoare activităţi în ape sau în apropierea râurilor aflate sub avertizare, atenţionează Apele Române.

Sâmbătă, la ora 10:00, a intrat în vigoare un Cod portocaliu pentru alte sectoare de râuri din bazinul Someş-Tisa (Vişeu, Iza, Tur, Someşul Mare, Someşul Mic şi Someşul, în bazinele superioare şi afluenţii din bazinele mijlocii şi inferioare), precum şi un Cod galben pentru alte sectoare de râuri din bazinele hidrografice Mureş (Mureş, Târnava Mică şi Târnava Mare- bazinele superioare şi afluenţii din bazinele mijlocii şi inferioare), Olt (bazinul superior şi afluenţii), dar şi râurile din bazinul hidrografic Siret (Moldova, Bistriţa, Suceava şi Trotuş – în bazinele superioare şi afluenţii din bazinele mijlocii şi inferioare.