Gabriel Tufeanu, membru CNA, a anunţat joi că va cere sancţiune maximă pentru televiziunile care au reflectat incorect cazul Caracal, mai ales pentru cele care au prezentat vocea Alexandrei Măceşanu sau imagini cu familiile victimelor.

„Nu mă refer la un canal anume, ci mă refer la toată lumea. Am vorbit şi cu Monica (Gubernat, preşedinte CNA – n.red.), la telefon, acum o săptămână, şi cu colegul Herjeu şi am zis: dacă se dă familia, dacă se dă vocea fetei, eu cer maxim. Maxim. Numai pe asta. Restul sunt detalii. E o prostie ‘vai, e interesul public!’. Dar cât de jos au ajuns astăzi toate televiziunile ca să poată să dea orice? Cât de jos? Chiar atâta foame le e? […] Nu spun nimic şi nu voi spune niciodată ceva împotriva presiunii puse de televiziuni pe autorităţi. Acesta a fost un lucru foarte bun. Un singur lucru, repet: familia respectivă. A sărit toată lumea, zece camere sau în jur de zece camere călare pe familia respectivă când au aflat că le-a murit fata şi cum a murit fata. Cât de jos să fii să îţi doreşti să vezi asta? Cât de jos? Asta este problema. Nu altceva”, a declarat Tufeanu, după vizionarea monitorizărilor care prezentau ţipetele rudelor Luizei Melencu la aflarea veştii că fata lor a fost ucisă de Gheorghe Dincă.

Gabriel Tufeanu a subliniat că în acest caz CNA va trebui să respecte legea. „Trebuie să avem o limită. […] Avem o lege pe care noi trebuie să o respectăm. Ce scrie acolo negru pe alb noi aia trebuie să facem. Până la o viitoare modificare a legii, scrie într-un fel, noi asta aplicăm. Simplu”, a mai spus membrul CNA.

Consiliul Naţional al Audiovizualului analizează joi rapoartele de monitorizare ale emisiunilor difuzate pe 27 şi 28 iulie (autosesizare şi reclamaţii în cazul Caracal) de posturile Antena 3, B1 TV, Digi 24, Realitatea TV, România TV, TVR 1, Antena 1, Kanal D, Naţional TV, Prima TV, PRO TV.

CNA a solicitat recent radiodifuzorilor tratarea cu decenţă şi responsabilitate a cazului de la Caracal, precum şi respectarea drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale omului, protecţia demnităţii umane şi a dreptului la propria imagine şi a menţionat că direcţia de specialitate din cadrul Consiliului va realiza o monitorizare de linie pentru a evalua modul în care radiodifuzorii reflectă acest subiect.