În acest fel, cetăţenii decid în ce mod să fie folosiţi banii pe care îi plătesc la bugetul local şi ce investiţii să se facă, a explicat primarul Clujului, Emil Boc.

‘Proiectul bugetării participative este un proiect unic în România şi printre puţinele din Centrul şi Estul Europei, ca să nu mai vorbim de faptul că numai în câteva locaţii din UE se practică. E vorba de un proiect pilot prin care cetăţenii participă direct la alocarea banilor din taxele şi impozitele pe care ei le plătesc. Facem un proiect pilot într-un cartier al oraşului, în Mănăştur, unde în limita unei sume de bani – două, patru, cinci milioane de euro – cetăţenii, în urma dezbaterilor, decid ei pe ce se investeşte, că e vorba de modernizarea unui cinematograf, de scări rulante la un pasaj pietonal, de un nou parking suprateran, de un nou parc care să se creeze, ei sunt aceia care decid, printr-o participare civică, iar noi suntem obligaţi să includem în finanţarea bugetară a anului care vine’, a declarat Boc.

Edilul clujean consideră că această iniţiativă va fi o reuşită şi speră ca proiectul să fie extins în următorii ani la nivelul întregului municipiu.

‘Am văzut o participare numeroasă de la o şedinţă la alta, oameni care vin şi-şi alocă din timpul lor de vară, din concediu, de după-masă, să stea şi să discute cu ceilalţi cetăţeni, împreună cu reprezentanţii primăriei, ce e mai bine pentru cartierul lor. Sunt convins că va fi o reuşită şi că-l vom putea extinde în anii următori pentru întreg oraşul’, a spus Emil Boc.

Tot în ceea ce priveşte cheltuirea banilor publici Primăria din Cluj-Napoca mai are un proiect unic deocamdată în ţară, şi anume postează pe site toate informaţiile cu privire la achiziţiile publice directe.

‘Cred că suntem primul oraş din România care derulează transparent şi deschis procedura achiziţiilor publice directe, adică nu numai afişăm rezultatul procedurii, ci pur şi simplu oamenii se pot înscrie în licitaţii, afişate pe site-ul primăriei, la sfârşit se anunţă cine a participat, cu ce preţ şi câştigătorul. Asta a intervenit în urma ridicării pragului achiziţiilor directe la 100.000 de euro de către guvern. Noi vrem să fim un model şi să cerem guvernului să impună şi altor autorităţi publice o asemenea procedură transparentă cu privire la achiziţiile publice directe’, a subliniat Emil Boc.

SURSA: Agerpres