Conducerea agenţiei doreşte să cumpere două asemenea aparate pentru a-i ajuta pe clujenii care au stat mult timp în afara câmpului muncii să-şi recupereze dexteritatea şi să le sporească şansele de a-şi găsi de lucru într-un timp cât mai scurt. Costul unui aparat este de 15.000 de euro.

Un astfel de simulator seamănă cu un simulator de zbor, şomerul intră într-o cabină, unde se setează operaţiunile de executat pentru diverse meserii, cum ar fi cele de tâmplar sau strungar. "Se testează deprinderile practice, aptitudinile şomerilor şi astfel putem vedea şi dacă ei sunt buni pentru o meserie sau alta", a declarat directorul AJOFM Cluj, Daniel Don.

Acesta a precizat că aparatele vor fi aduse din străinătate şi că vor reprezenta o surpriză pentru piaţa românească. Banii necesari achiziţionării simulatoarelor vor fi luaţi din fondul unui alt proiect, un call-center, pe care s-a cheltuit mai puţin decât se aprecia la început. Call-center-ul va fi folosit la anunţarea şomerilor în cazul în care li s-a găsit un loc de muncă, iar construirea şi dotarea sa au costat 40.000 de euro. Centrul va fi dat în folosinţă în câteva săptămâni.