In articolul 3 din Contractul de construire se afla scris, negru pe alb: „Pretul locuintei nu cuprinde TVA”. Aceasta formulare i-a nelinistit pe toti brasovenii care au incheiat contracte de mandat, dar acestia au refuzat sa semneze contractele cu constructorul, desi au depus avansurile in contul ANL. Ei se tem ca acest „nu cuprinde TVA” ar putea fi ulterior interpretat ca „trebuie adaugat TVA” si, aplicandu-se aceasta taxa, s-ar ajunge implicit la cresterea pretului locuintei cu 19% (ceea ce inseamna circa 60 milioane de lei la un apartament de trei camere).
Oficialii ANL sustin ca, printr-o reglementare a Ministerului Finantelor, constructia de locuinte este scutita de TVA. Teama brasovenilor are insa un suport real: facilitatile Ministerului Finantelor sunt ca ploaia de vara, apar din senin si apoi dispar ca fulgerul. In plus, nici in legea de infiintare a Agentiei (nr. 152/1998) si nici in regulamentul ei de functionare (HG nr. 810/ 1998) nu este mentionata aceasta facilitate.
Laszlo Borbely, secretar de stat al Ministerului Lucrarilor Publice si presedinte al Consiliului de Administratie al ANL, este categoric: nu poate fi vorba de TVA la apartamentele contractate prin Agentie. Dorin Stefanescu, directorul general al ANL, ofera si un scop aparitiei acestui punct („pretul nu cuprinde TVA”) in contractul-reclama pentru agentie: „Eu nu sunt obligat sa-i arat (beneficiarului) ca printre avantajele pe care i le aduc eu, ca ANL, este tocmai aceasta scutire de TVA?”, se intreaba retoric domnul Stefanescu. Daca s-a dorit acest lucru (motiv cel putin hilar pentru introducerea unei clauze intr-un contract comercial), de ce nu s-a scris clar „locuinta este scutita de plata TVA”, ceea ce n-ar mai fi lasat loc unei interpretari ulterioare.
In plus, brasovenii sunt ingrijorati si de ceea ce este mentionat in completarea aceluiasi paragraf, „pretul… nu poate fi modificat decat in conditiile prevazute de dispozitiile art. 9 alin. 3 din HG nr. 810/1998”. Respectiva prevedere suna astfel: „In cazul in care inflatia depaseste nivelul unei rate anuale de 25%, plafoanele maximale de cost ale locuintelor vor fi reevaluate la sase luni de la stabilirea lor”. Brasovenii isi amintesc ca in primavara anului trecut se vorbea de un pret de 240 milioane lei, iar acum acesta este de 295-302 milioane lei.
Ba, mai mult, cresterea ar putea deveni o ecuatie de gradul n, caci in contract nu sunt prevazute clauze care sa prevada sanctiuni in cazul in care constructorul nu respecta termenul de executie, fapt ce ar putea face din beneficiar un pacalit, care baga bani intr-un sac fara fund.