După ce mai multe țări au impus obligativitatea prezentării unui test covid negativ la intratrea în țară, România ar putea face același lucru. Anunțul a fost făcut de ministrul Economiei, Mediului de Afaceri şi Turismului, Claudiu Năsui.

Mai exact, potrivit acestuia, autorităţile române analizează posibilitatea ca turiştii străini care vor să viziteze România să prezinte obligatoriu un test Covid negativ la intrarea în ţară.

Întrebat de jurnalişti despre strategia Guvernului în ceea ce priveşte turismul în viitorul sezon, Claudiu Năsui a precizat că nu există încă un răspuns cu privire la pașaportul de vaccinare.

Totuși, o idee mai realistă ar fi prezentarea unui test de anticorpi sa a unui test negativ de covid.

“Nu avem deocamdată un răspuns la această întrebare. Vă pot spune că discutăm ca românii să fie liberi să circule cât mai mult şi nu doar românii, ci şi turiştii străini care vin la noi. Trebuie să existe un mod în care să ne recunoaştem reciproc, să ştim ce înseamnă, de exemplu, test de anticorpi, test Covid negativ sau că procesul de vaccinare a avut loc cu vaccinuri aprobate. Adică nişte recunoaşteri mutuale, bilaterale măcar, ale unor documente”, a arătat Năsui.

Oamenii trebuie să călătorească liber

Totodată, ministrul a mai precizat că există mai multe discuții la nivelul Uniunii Europene, însă ideea principală este ca oamenii să poată circula mult mai ușor în vacanțe, iar industria turismului să poată funcționa în continuare.

“La nivelul UE sunt mai multe discuţii, dar deocamdată nu avem o concluzie a lor. Ca ministru, dorinţa mea este ca oamenii să se poată duce cât mai uşor în vacanţe şi industria noastră să poată profita. Economia beneficiază de pe urma turismului, e practic ca un export, că vine lumea şi îşi lasă aici valută”, a continuat oficialul guvernamental.

De menționat este faptul că în cursul acestei săptămâni, Claudiu Năsui va avea o întâlnire cu ministrul grec al Turismului. Întrebat ce vor discuta, ministrul a răspuns că la bază stau anumite documente foarte importante.

“Să vedem ce documente putem recunoaşte unii de la ceilalţi, tocmai ca să facem această deschidere cât mai repede”, a spus ministrul.

Întrebat dacă turiştii străini vor trebui să prezinte un test negativ la intrarea în România, Năsui a precizat că încă nu are un răspuns concret.

“Nu ştiu să vă spun, dar discutăm despre asta şi analizăm, sigur”, a adugat el.

Ministrul a mai făcut un apel la turişti să fie responsabili, să-şi ia toate măsurile de precauţie şi, în măsura în care este sigur şi prudent, aleagă litoralul românesc.

“Avem deja un val trei incipient sau în toi, trebuie să punem sănătatea pe primul plan, chiar dacă nu este un mesaj popular. Trebuie să ţinem cont şi de sănătatea românilor. Ne dorim deschidere, dar trebuie să fie în limitele pe care ni le permit epidemiologii. Prioritatea principală a autorităţilor române combaterea pandemiei”, a mai spus el.

Inquam Photos/Alex Nicodim