Conform unei analize a Citi Bank leul se va aprecia până la nivelul de 4,1 lei/euro la finele acestui an, în urcare faţă de estimarea anterioară de 3,95 lei/euro, în contextul implicării BNR pentru reducerea volatilităţii de pe piaţa valutară, cadrului macroeconomic mai stabil şi ajustării deficitului extern.

„Admitem prezenţa unor riscuri semnificative (în sensul deprecierii monedei naţionale – n.r.) şi posibilitate intensificării «zgomotului politicii » înainte de alegerile prezidenţiale din noiembrie. Totuşi, factorii care susţin moneda naţională, precum implicarea activă a BNR pe piaţa valutară pentru a înfrâna volatilitatea excesivă, prezenţa unui cadru macroeconomic mai credibil şi ajustarea puternică a deficitului extern care are loc în prezent, ar trebui să depăşească aceste riscuri, în mare măsură”, se arată într-un raport al Citi preluat de Mediafax.

Analiştii americani notează că rata de ajustare a deficitului extern continuă să fie „impresionantă”, ceea ce reflectă o contracţie bruscă a activităţii economice.

Citi a revizuit negativ, în luna mai, estimarea privind contracţia economiei României, de la -4,3% la -6% în 2009, pe fondul scăderii peste aşteptări a Produsului Intern Brut din primul trimestru, de 6,2%.

Sursa: Mediafax