‘Din suprafaţa totală cultivată cu porumb, 47% este afectată de secetă în diferite grade. Nu putem spune care va fi producţia totală, vom vedea la final, dar consider că dintre toate culturile aceasta va avea de suferit cel mai mult’, a spus Botănoiu.

În ceea ce priveşte cultura de floarea soarelui, reprezentantul MADR a afirmat că nici aici situaţia nu este mai bună din punct de vedere al conţinutului de ulei.

‘Din punct de vedere al conţinutului de ulei nu stăm foarte bine ca anul trecut nici la floarea soarelui. Este o diminuare de 2-3%, dar vom vedea balanţa finală. La un milion de hectare semănate şi la o producţie medie estimată de 1.500 kg la hectar vom merge pe acoperirea balanţei interne la ulei, dar cred că va fi un minus pe cantitatea totală de ulei obţinut’, a precizat secretarul de stat în MADR.

Potrivit sursei citate, producţia de grâu obţinută în acest an, de 4,78 milioane de tone, este în grafic pentru asigurarea consumului intern.

‘Am obţinut în total o producţie de 4,93 milioane de tone de grâu, triticalele (n.r. – plante asemănătoare cu grâul) şi secară, iar numai la grâu avem o producţie de 4,78 milioane de tone. Dacă luăm balanţa de consum la intern, aceasta este de 3,3 milioane de tone plus sămânţa de 500.000 de tone şi cu stocul de rezervă de 700.000 de tone, consider că suntem în grafic cu grâul. Probleme mari cred că le vom avea însă la porumb’, a mai adăugat reprezentantul MADR.

România s-a situat în 2011 pe primul loc din Uniunea Europeană după suprafaţa cultivată cu porumb, ocupând locul doi la producţie, după Franţa, din cauza unui randament inferior. Anul trecut, România a cultivat 2,63 milioane hectare cultivate cu porumb şi a obţinut o producţie de 11,666 milioane tone. În 2012 au fost însămânţate 2,67 milioane hectare cu porumb.
SURSA: Agerpres