Ministrul cipriot al finanţelor, Michalis Sarris, a declarat sâmbătă că planul prevăzut în schimbul salvării financiare a ţării sale evită ‘reducerile salariilor şi a pensiilor’, informează AFP.
Planul de salvare destinat Ciprului, pus la punct de zona euro şi FMI, prevede un ajutor internaţional de maximum 10 miliarde de euro şi o taxă excepţională ce poate ajunge la 9,9% din depozitele bancare din băncile cipriote, precum şi impozitarea la sursă a dobânzilor acestora.

Această taxă va aduce 5,8 miliarde de euro. Michalis Sarris a afirmat că, în schimbul acestei taxe, deponenţii vor primi acţiuni la băncile lor. Despăgubirea se va face în proporţie de ‘100%’, a precizat el.

‘În comparaţie cu alte soluţii, aceasta este cea mai ieftină’ pentru ciprioţi, a argumentat el. ‘Am evitat astfel reduceri ale salariilor şi pensiilor’. Ministrul a subliniat de asemenea că a fost evitat ‘impozitul pe tranzacţiile financiare, care ar fi fost catastrofal’.

El a afirmat că parlamentul cipriot urmează să voteze duminică introducerea taxei.

Ciprul a cerut în luna iunie un ajutor financiar din partea UE şi a FMI în valoare de 17,5 miliarde de euro, echivalentul PIB-ului său, pe care dorea să-l folosească în special pentru a-şi recapitaliza principalele bănci, afectate de criza din Grecia.

Finanţatorii internaţionali s-au ferit să acorde Ciprului împrumutul solicitat, de teamă că nu va fi în stare să restituie o sumă prea importantă şi că, odată ajutorul plătit, datoria va atinge niveluri greu de controlat.
SURSA: Agerpres