Comisarul european pentru Agricultură, Dacian Cioloş vrea să readucă Politica Agricolă Comună cu picioarele pe pământ, mai aproape de aşteptările oamenilor.

„Vreau să readuc Politica Agricolă Comună cu picioarele pe pământ. Este esenţial să explicăm oamenilor care sunt mizele acestor decizii. Şi vă dau doar câteva exemple: securitatea alimentară de care ne bucurăm azi în Europa nu este un bun câştigat pe vecie.

Sunt studii care arată că piaţa mondială a alimentelor va deveni tot mai instabilă sub presiunea creşterii demografice şi chiar a speculaţiilor care se pot face cu produse alimentare.

Schimbările climatice vor face ca, în treizeci de ani, producţia de alimente şi agricultura europeană să arate altfel. Eventuala dispariţie a agriculturii din mediul rural va avea repercusiuni serioase asupra ţesutului social, asupra economiei, asupra spaţiului rural – din punct de vedere al tradiţiilor si diversităţii culturale, dar şi din perspectiva păstrării biodiversităţii, calităţii apelor şi solului”, a spus Cioloş.

PAC suferă din cauza lipsei de comunicare

Cioloş crede că Politica Agricolă Comună este „suferindă” de un deficit de comunicare şi mai curând rezervată „iniţiaţilor”. El vede reformarea acestei politici ca pe o „şansă”, nu ca pe o povară şi spune că, în demersul său, agricultura europeană – „preocupare a societăţii” are prioritate faţă de agricultura europeană – „subiect mercantil ” şi al „marii târguieli” pe bugetul comunitar alocat domeniului.

Comisarul european crede că, în măsura în care va reuşi să mobilizeze „energii, idei, oameni”, noua Politică Agricolă Comună va purta şi amprenta sa personală.
Parlamentul European va fi un loc „fierbinte” al dezbaterilor despre schimbarea Politicii Agricole Comune, iar România are capacitatea să vadă în această schimbare „o oportunitate de a oferi Europei modele alternative”, spune înaltul oficial al Comisiei Europene.

Oricum, după 2013, lumea noii Politici Agricole Comune nu va fi „nici mai moale, nici mai idilică”, ca în comedia franceză „Alexandre le bienheureux”, „nici nu va produce consumatori de pere mălăieţe”, mai spune comisarul european Dacian Cioloş.

„Noua Politică Agricolă Comună nu va produce preafericiţi, dar ar trebui să ne asigure că, mâine, copiii noştri se vor putea bucura de peisajele Europei şi de diversitatea produselor alimentare din Europa”.

Sursa: Mediafax